Twijfel over nieuwe hypotheekregels EU
De Europese Commissie wil van banken, consumentenorganisaties en andere betrokkenen weten hoe er meer Europese, grensoverschrijdende concurrentie kan komen in de markt voor hypotheken.
Bij de presentatie van zijn ’consultatiedocument’ zei verantwoordelijk eurocommissaris McCreevy dinsdag echter dat hij twijfelt over nieuwe wetgeving.
Europese regels invoeren om het afsluiten van een hypothecaire lening buiten de landsgrens gemakkelijker te maken, gaat gepaard met administratieve rompslomp, en dat kost geld. Daarom zei McCreevy eerst te willen bestuderen of de kosten van nieuwe regels wel opwegen tegen de baten. Eventuele voorstellen zijn volgend jaar te verwachten.
Ongeveer 1 procent van alle hypotheken wordt buiten het eigen land afgesloten. Dat komt volgens McCreevy deels doordat consumenten voor zo’n grote uitgave liever naar een instituut gaan dat ze kennen en waar ze dezelfde taal spreken. „Maar ook de uitleners van het geld blijven liever in hun eigen regio. Dan weten ze welke regels er zijn voor het innen van schulden en waar vroegere schulden staan geregistreerd”, legde McCreevy uit.
De tradities voor hypotheken verschillen binnen de EU sterk van land tot land. Zo lenen veel Nederlandse banken meer dan 100 procent van de waarde van de woning uit, opdat de koper ook de ”kosten koper” kan financieren. De gebruikelijke hypotheekperiode is dertig jaar. Maar in Frankrijk is het zo goed als onmogelijk een huis te kopen zonder flink wat eigen geld (of geld van familie), en moet de lening meestal in vijftien jaar worden afbetaald. Ook de aftrekbaarheid van de hypotheekrente is lang niet overal zo ruim als in Nederland.
McCreevy haalde gisteren verder uit naar de banken omdat ze te weinig vaart zouden zetten achter de invoering van een Europees betalingssysteem. De Europese Commissie ziet graag dat consumenten net zo makkelijk een abonnement op de plaatselijke krant kunnen betalen als de huur van het vakantiehuisje in Italië. Daarvoor moet het hele betalingssysteem, momenteel nationaal geregeld, op de schop. Een werkgroep van banken mikt op een nieuw systeem in 2008 dat de jaren erop langzaamaan wordt ingevoerd, maar dat duurt de Ierse eurocommissaris te lang. „Ik ben niet zo blij met dat tijdschema”, zei hij, eraan toevoegend dat hij met maatregelen zal komen.