Binnenland

Zeeland blijft bij plaatsen risicokaart

Zeeland houdt vast aan de publicatie van de risicokaart in de gemeentelijke archieven en op internet.

Van onze correspondent
15 July 2005 21:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:45

Voor de stuurgroep Zeeuwse risicokaart, waarin commissaris van de Koningin W. van Gelder, de burgemeesters Kramer van Kapelle en Mulder van Hulst en wethouder Heijboer van de gemeente Tholen zitting hebben, blijft openbaarheid van de gegevens het uitgangspunt.

De recente aanslagen in de metro van Londen hebben in Nederland discussies losgemaakt rond het mogelijk misbruik van de informatie van de risicokaart. Deze geeft informatie over de aard en de omvang van risico’s in de leefomgeving per provincie, en daarbinnen per gemeente. Volgens minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft de kaart te gemakkelijk geheimen prijs over gevaarlijke objecten die mogelijk door terroristen gebruikt kunnen worden.

De Zeeuwse stuurgroep vindt de risicokaart een belangrijk instrument in de communicatie tussen overheid en burgers voor wat betreft veiligheid en risico’s. Terrorisme kan dan ook geen motief kan zijn om deze informatie aan de burgers te onthouden. Het verwijderen van kwetsbare informatie wordt door de stuurgroep dan ook uitgesloten.

De stuurgroep vindt wel dat terroristische dreigingen serieus genomen moeten worden, maar acht aanslagen op de risicobronnen genoemd op de kaart, niet aannemelijk. Volgens de groep tonen de gepleegde aanslagen aan dat terroristen het voornamelijk voorzien hebben op de zogenoemde ”soft targets”, waarbij veel slachtoffers kunnen vallen. De risicobronnen vallen niet in die categorie.

De stuurgroep is wel bereid na te denken over een systeem waarbij de gegevens beter afgeschermd kunnen worden. Nu kan de kaart nog volledig anoniem worden geraadpleegd. Bij een systeem waarbij mensen zich eerst moeten aanmelden voordat de kaarten bekeken kunnen worden, zal makkelijker te achterhalen zijn wie welke informatie heeft gezien.

Na de zomer wil minister Remkes in ieder geval een brede discussie starten over het gebruik van internet voor overheidsinformatie en de mogelijke risico’s die daaraan verbonden zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer