AIVD wil ook data van niet–verdachten bekijken
De Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst AIVD wil straks gegevens over telefoon– en internetverkeer van niet–verdachte personen kunnen doorzoeken. De zoektocht moet dan gebeuren aan de hand van bestaande profielen teneinde verdachte personen in het vizier te krijgen.
Volgens een woordvoerder van de dienst gaat dit plan onderdeel uitmaken van een wetswijziging, die het kabinet voorbereidt om de strijd tegen terrorisme beter aan te pakken. Het voorstel is nog niet naar de Tweede Kamer gegaan.
Op dit moment slaan telefoon– en internetaanbieders de data op van het gebruik maar hoeven zij de gegevens niet te laten inzien door veiligheidsdiensten. Het bestand is bedoeld om facturen te maken en wordt ongeveer drie maanden bewaard. Wel mag Justitie in het belang van een opsporingsonderzoek specifieke gegevens van gebruikers opvragen bij de providers.
De AIVD wil bovendien dat het dataverkeer van burgers zo lang mogelijk wordt bewaard. Op Europees niveau bestaat een voorstel om een bewaarplicht van tenminste één jaar in te voeren voor al het dataverkeer van alle burgers in de Europese Unie. In Nederland bestaat daartegen veel politieke weerstand, omdat het buiten proportie zou zijn, kostbaar is en de privacy aantast.
Het ministerie van Justitie is ook bezig om beter en efficiënter zicht te krijgen op het telefoon– en internetgebruik door personen. Zo wil justitie de abonneegegevens van internetaanbieders kunnen toevoegen aan deze gegevens van telefoonbedrijven. Dat moet ondergebracht worden bij een centraal bureau, aldus een woordvoerder van Justitie vrijdag.
Justitie wil dat internetproviders ook melden wie achter een bepaald IP–adres zit. Dat is een uniek nummer waarmee een computer contact maakt met internet. Op die manier is te achterhalen wie op welk tijdstip op internet was.