Buitenland

Korea’s Kim wil af van kernwapens

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il heeft gezegd dat zijn land zich een kernwapenvrij Koreaans schiereiland ten doel stelt.

Buitenlandredactie
14 July 2005 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 02:45

Kim maakte zijn opmerking gisteren tegenover een afgevaardigde van de Chinese president Hu Jintao die in Noord-Korea op bezoek was. Het Chinese persbureau Xinhua maakte dat bekend.

Kim sprak ook de hoop uit dat het zeslandenoverleg een belangrijke basis kan zijn om dat doel te bereiken, zei Xinhua. De verwachting is dat na dertien maanden oponthoud in de week van 25 juli een nieuwe ronde van het overleg over het omstreden atoomprogramma van Noord-Korea kan plaatsvinden.

Behalve Noord- en Zuid-Korea nemen de Verenigde Staten, China, Japan en Rusland aan het overleg deel. Kim verwacht dat de besprekingen op tijd zullen beginnen en positieve vorderingen zal opleveren en bedankte China voor zijn niet-aflatende inspanningen om het overleg weer op gang te brengen, zei Xinhua.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, die woensdag in Zuid-Korea was, prees de Zuid-Koreaanse regering omdat die Noord-Korea energieleveranties in het vooruitzicht heeft gesteld en het daarmee het laatste zetje heeft gegeven om zijn boycot van het zeslandenoverleg op te geven.

Rusland verwacht dat de nieuwe overlegronde goede vooruitgang zal opleveren, zei Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Aleksejev. Volgens Rusland zijn veiligheidsgaranties voor Noord-Korea een belangrijk middel om het land ertoe te brengen zijn omstreden atoomprogramma op te geven en is Rusland bereid zulke garanties te bieden, zowel bilateraal als multilateraal.

Aleksejev zei het echter geen goed idee te vinden om het zeslandenoverleg te gebruiken om de kwestie van in het verleden door Noord-Korea ontvoerde Japanners aan de orde te stellen. Tokio maakt zich daar sterk voor en kreeg er steun voor van Rice toen die eerder deze week in Japan op bezoek was.

Noord-Korea staat boven aan de prioriteitenlijst van landen die vooral door de Verenigde Staten als gevaarlijk worden beschouwd. Het stalinistisch land beschikt waarschijnlijk over kernwapens en een groot en geoefend leger, zodat een militaire inval zoals in Afghanistan en Irak niet tot de eerste opties behoort.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer