Kerk & religie

Gemeente in Oezbekistan verboden

De laatste legale protestantse kerk in de semi-autonome Oezbeekse deelrepubliek Karakalpakstan heeft deze maand tevergeefs geprobeerd een officieel verbod op haar activiteiten door de rechter nietig te laten verklaren. Dat meldt de Noorse nieuwsdienst Forum 18.

Kerkredactie
12 July 2005 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 02:44

Op 5 juli verwierp de rechtbank in de regionale hoofdstad Nukus de aanklacht die de Emmanuel Full Gospel Church had aangespannen tegen het Karakalpakstaanse ministerie van Justitie, zo maakte de nieuwsdienst maandag bekend. Het ministerie had eerder uitgesproken dat de christelijke gemeente haar activiteiten diende te beëindigen.

Het ministerie van Justitie heeft in de loop van de jaren verschillende protestantse gemeenten en organisaties gesommeerd hun activiteiten te staken. In 1998 werd de godsdienstwet in de overwegend islamitische deelrepubliek gewijzigd waardoor de activiteiten van niet-geregistreerde gemeenten illegaal zijn verklaard. Volgens Forum 18 komt er met de uitspraak van de rechter inzake de Emmanuel Full Gospel Church een einde aan de laatste protestantse activiteiten in Karakalpakstan.

Volgens een ambtenaar van het Karakalpakstaanse comité voor religieuze zaken, Nurula Jamolov, is het verbod op christelijke activiteiten in Nukus volstrekt legaal: „Er zijn zaken aan het licht gekomen waaruit blijkt dat christenen van deze gemeente opvattingen hebben uitgedragen die zij gezien de wettelijke kaders niet mochten uitdragen. Dat is niet toegestaan onder de Oezbeekse wet.”

Protestantse bronnen verklaarden echter tegenover Forum 18 dat het ministerie van Justitie niet overeenkomstig de Oezbeekse wetgeving handelt. De aanleiding tot het verbod op de protestantse gemeente was volgens hen een bijeenkomst van leden in een woning in Kungrad, ongeveer 200 kilometer ten noorden van Nukus.

Hoewel de bijeenkomst volgens de kerkleden geen illegale activiteit was, deed de politie toch een inval. De aanwezigen werden gefotografeerd en vervolgens met een bus naar het politiebureau gebracht. Daar werden zij gedwongen een verklaring op te stellen. De volgende dag legde een rechtbank de gemeente een geldboete op. Zij werd beschuldigd van het beleggen van illegale religieuze bijeenkomsten.

De recente uitspraak van de rechtbank over de sluiting van de protestantse gemeente in Nukus vormt de laatste ontwikkeling in wat Forum 18 noemt een „campagne tegen het protestantisme”, uitgevoerd door de autoriteiten van Karakalpakstan. Zo steunt de regering van de noordwestelijke deelrepubliek van Oezbekistan ook onwettige rechtbanken, waar gewone burgers de mogelijkheid krijgen medeburgers die geen moslim meer zijn, aan te klagen.

Een Oezbeekse protestant gaf het persbureau Forum 18 een recent voorbeeld: de zaak-Daniyara Ibaidulayev. Deze ex-moslim die tot het christendom was overgegaan, werd op 29 juni door zijn broer en een andere dorpsgenoot in elkaar geslagen. Zij sneden met een mes in zijn lippen en dwongen hem terug te keren tot de islam. De autoriteiten van Yanboshkala, een voorstadje van Nukus, sloten de gastoevoer bij hem af en verboden hem water te gebruiken om zijn land te irrigeren. Tevergeefs klopte Ibaidulayev aan bij de autoriteiten. Die vertelden hem dat „zijn problemen voorbij zouden zijn zodra hij tot de islam terugkeerde.”

Ook Khaldibek Primbetov, eveneens een moslim die tot het christendom is overgegaan, is door inwoners van Yanboshkala verscheidene keren mishandeld. De ambtenaar die zijn zaak onderzocht, meldde dat deze christen het geloof van zijn voorvaderen heeft „verraden” en een gevangenisstraf riskeert wanneer hij zijn aanklacht niet intrekt.

De openbaar aanklager, Rustam Atajanov, bevestigde tegenover Forum 18 dat een medewerker onderzoek heeft gedaan naar de gebeurtenissen in Yanboshkala. „Maar hij heeft de plaatselijke christenen niet bedreigd. Hij heeft slechts Primbetovs aanklacht onderzocht. De gebeurtenissen waarvan Primbetov melding maakt zijn niet bevestigd. Ik weet niets over wat Ibaidulayev is overkomen.”

Ook het hoofd van het comité voor religieuze zaken van Oezbekistan, Begzot Kadyrov, zegt „gelukkig” niets van de zaak-Primbetov en de zaak-Ibaidulayev af te weten. „Als iemand van geloof verandert is dat zijn eigen zaak en heeft niemand het recht hem dat te verbieden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer