Marijnissen: SP te klein voor CDA en LPF
SP-leider Marijnissen sluit een coalitie van zijn partij met het CDA en de LPF uit. De programmatische verschillen zijn te groot en bovendien zou de SP met negen Kamerzetels te weinig gewicht in de schaal kunnen leggen in zo’n kabinet.
Dat heeft Marijnissen woensdag gezegd tegen informateur Donner, die dinsdag een coalitie van CDA, LPF en SP, alle drie verkiezingswinnaar, nog als een serieuze mogelijkheid beschouwde. De SP-leider ziet weliswaar niets in een kabinet van CDA, LPF en SP, maar sluit niet uit „dat op onderdelen samenwerking met LPF mogelijk is”.
Hij vreest dat LPF „uit piëteit met Pim Fortuyn de eigen politieke ruimte erg gaat beperken”. „Het gedachtegoed van Fortuyn is gefixeerd. Afwijken daarvan zou een splijtzwam kunnen zijn”.
Marijnissen heeft de informateur geadviseerd te kijken of er een kabinet gevormd kan worden van CDA, LPF en de VVD. „Haast is daarbij niet goed. LPF moet rustig de tijd krijgen standpunten uit te werken. Voorkomen moet worden dat LPF aan de zijkant komt te staan. Dat leidt tot verontwaardiging bij de kiezers”, verwacht Marijnissen.
Een minderheidskabinet lijkt hem geen slimme zet. „Zo’n kabinet zou dan als een angsthaas moeten regeren. Bovendien zei de informateur terecht dat een dergelijk kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.”
Als de vorming van een centrumrechts kabinet niet lukt, is Marijnissen eventueel bereid deel te nemen aan een coalitie met CDA, PvdA en GroenLinks.
Hij is net als GroenLinks-leider Rosenmöller voor ’linkse’ samenwerking in de oppositie, maar vindt dat dat niet hoeft uit te monden in een progressief oppositieakkoord, zoals Rosenmöller wil. „Ik ben nu ineens weer gewild. „PvdA, GroenLinks en D66 zagen ons nooit staan”, stelde Marijnissen vast. Hij zou het goed vinden als de linkse partijen weer in discussie met elkaar gaan. „Er ligt bij links bijvoorbeeld al twintig jaar een taboe op onderlinge discussie over het minderhedenbeleid. Ik debatteer nooit met Rosenmöller en Melkert.”