Kerk & religie

Prekenserie voorlopig van ondergang gered

Een maand geleden dreigde de prekenserie ”Stemmen uit Jeruzalem” nog te verdwijnen als gevolg van een tekort aan abonnees. Twee predikanten, ds. B. H. Weegink en ds. J. ter Steege, begonnen echter een wervingsactie voor het 104 jaar oude blad. Met succes. „De serie is voorlopig gered.”

Kerkredactie
8 July 2005 08:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:44
<center>DS. WEEGINK</center>
<center>DS. WEEGINK</center>

Het aantal abonnementen op de tweewekelijkse prekenserie liep al enige tijd terug. Begin juni stond de teller op minder dan 250 afnemers. Te weinig, oordeelde drukkerij De Jong uit het Friese Balk. Zouden er vóór 1 juli niet meer abonnees zijn, dan ging de stekker eruit.

Ds. Weegink, hervormd predikant in Katwijk aan Zee, vormt samen met zijn Steenwijkse oud-collega ds. Ter Steege de redactie van ”Stemmen uit Jeruzalem”. Het prekenblad -„goed leesbaar, dun formaat, acht bladzijden en per post toegestuurd”- begon in 1901 als „Kohlbruggiaanse serie” en wordt nu uitgegeven in de breedte van de Confessionele Vereniging.

Om de serie te redden, probeerden beide predikanten nieuwe leden te werven. Ds. Weegink deed in het blad Confessioneel een oproep aan „predikanten, kerkenraden, diaconieën, instanties en individuele gemeenteleden” om het voortbestaan van de prekenserie veilig te stellen. „Voor velen is de serie in de loop van haar bestaan tot zegen geweest. Dat willen we graag zo houden.”

Nog even heeft de redactie overwogen om het blad één keer per maand uit geven, maar al snel snapte ze van dat idee af. Ds. Weegink: „Dan kun je het beter afschaffen. De preken worden nogal eens voorgelezen in kerkdiensten als er geen predikant beschikbaar is of worden bij een zieke of oudere achtergelaten.”

Een digitale versie van ”Stemmen uit Jeruzalem” is ook geen optie, vindt de predikant. „Mensen willen toch papier in hun handen hebben. Hoe bedienen we anders degenen die thuis of in een zorginstelling in alle rust de preek willen lezen?”

De reddingsoperatie bleek succesvol. „We zochten ten minste honderd nieuwe adressen en dat is nagenoeg gelukt”, zegt ds. Weegink. Achterover leunen kan hij echter niet. „Groei van het aantal abonnementen blijft nodig om boven de gevarenzone te blijven.”

De prijs van een abonnement op de groene prekenboekjes werd onlangs verhoogd van 12,50 naar 13 euro per jaar. „Voor de uitgever is de serie echt geen vetpot”, verduidelijkt ds. Weegink. „Het is voor hem meer een visitekaartje, een familietraditie. In het verleden gaven ze ook het ”Kerkblaadje” van Kohlbrugge uit. Voor de meewerkende predikanten -zo’n 26 schrijvers per jaar- is het op een paar presentexemplaren na echt pro Deo-werk.”

De Katwijkse predikant blijft optimistisch: „We hopen en rekenen op een voortdurende aanwas van nieuwe abonnees om de basis van het blad te versterken. Er komen er momenteel dagelijks bij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer