Economie

Geen Europees patent op software

De komende jaren komt er geen Europees patent op software in technologische toepassingen als televisietoestellen of mobiele telefoons. Een ruime meerderheid van 648 leden van het Europees Parlement verwierp woensdag om uiteenlopende redenen een voorstel daarvoor.

ANP
6 July 2005 13:11Gewijzigd op 14 November 2020 02:44

De christen–democraten en liberalen in het EP willen liever een adempauze, om op termijn te komen tot een algemene Europese octrooiregeling. Socialisten, groenen en communisten verwierpen het voorstel van de Europese ministers van Economische Zaken voor softwarepatenten, omdat zij vrezen dat een te zware octrooibescherming technologische vernieuwing beperkt.

Daarnaast waren de linkse en de rechtse fracties in het EP bang dat het voorstel van de Europese ministers van Economische Zaken een juridisch monstrum zou opleveren. „Liever geen wetgeving dan slechte wetgeving", betoogden zij, waarop een tegenstem volgde.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, kondigde woensdag al aan voorlopig niet met nieuwe of aangepaste voorstellen voor patentering van software te komen. Europees commissaris McCreevy (interne markt) wil nu voorrang geven aan de totstandkoming van een algemene Europese patentregeling. Die stuit echter al jaren op bezwaren van Frankrijk, omdat Engels daarvoor de enige werktaal zou worden.

De stap van het Europees Parlement was vrij ongewoon, omdat namens het EP de Franse socialist en oud–premier Rocard een tegenvoorstel klaar had. Dat voorzag alleen in auteursrechtelijke bescherming van software in technologische vondsten om de Europese kenniseconomie zo weinig mogelijk in de weg te leggen.

Grote bedrijven als Philips zagen dit voorstel van Rocard niet zitten, omdat dat technologische vindingen juist te weinig bescherming zou geven. Christen–democraten en een deel van de liberalen waren ook die mening toegedaan. Volgens CDA–europarlementariër Doorn zou het Rocard–plan het ondernemersklimaat in Europa schaden, terwijl de socialisten dit juist wilden stimuleren door een ban op patenten.

De socialistische fractie in het EP besloot dinsdagavond laat om de voorstellen weer in te trekken, nadat Rocard begreep dat er geen meerderheid zou zijn voor zijn aanpak. De rechtse fracties steunden de aanpak van VVD–europarlementariër Manders, die eerst een algemeen Europees octrooi wil, alvorens specifieke producten te gaan patenteren.

De EU–ministers van Economische Zaken en de Europese Commissie wilden aanvankelijk een softwarepatent om het ondernemers makkelijker te maken. Nu verschillen de patentregelingen sterk in de verschillende EU–lidstaten.

Vooral kleine innovatieve bedrijven hebben daardoor grote moeite om in alle EU–landen hun vondsten te beschermen. Ook brengt dit hoge kosten met zich mee. CDA’er Doorn pleitte woensdag al wel voor een snelle kostendaling van patenten, om ondernemers in de tussentijd tegemoet te komen.

Philips liet in een reactie weten opgelucht te zijn over de afloop van de stemming in het Europees Parlement. „Er stonden veel uitvindingen op het spel", zo zei een woordvoerster. Het elektronicaconcern had gewaarschuwd voor banenverlies in Europa omdat het uitvindingswerk beter in Azië en de Verenigde Staten zou zijn beschermd. Ongeveer tweederde van de 115.000 patenten van Philips heeft betrekking op softwaretoepassingen, onder meer in tv’s en scanners.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer