Beleggers gaan voorbij aan hoge olieprijs
De Europese effectenbeurzen hebben woensdagmorgen goede zaken gedaan. De inspiratie werd vooral aan de overkant van de oceaan gevonden, waar Wall Street de voorgaande handelsdag positief had afgesloten. De hoge olieprijs vormde voor beleggers vooralsnog geen obstakel.
De AEX–index van de effectenbeurs in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtendhandel bijna 2 punten ofwel 0,48 procent hoger op 390,91 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs deden het gemiddeld beter met plussen van tussen de 0,5 procent en 0,8 procent.
Op de effectenbeurs in Amsterdam vestigden de uitzendconcerns de aandacht op zich. Vedior voerde de AEX–index aan met een plus van 5,3 procent. Randstad stond op zijn beurt met een plus van 7,6 procent aan de kop van de MidKap–index van middelgrote fondsen, die in zijn geheel 0,4 procent hoger noteerde op 468,57 punten.
Vedior en Randstad profiteerden van de gunstige prognose waarmee hun Britse rivaal Michael Page International voorbeurs de markt verraste. Het bedrijf liet in een tussenbericht weten dat zijn jaarresultaat de verwachtingen zal overtreffen. Op de beurs in Londen sprong het aandeel met meer dan 10 procent omhoog.
Energiefondsen droegen krachtig bij aan de hogere koersgemiddelden. Analisten gaan door met het opwaarts bijstellen van hun winstverwachtingen voor de sector, waarbij zij zich baseren op de hoge olieprijzen. In Amsterdam steeg Shell met bijna 1 procent, in Parijs voerde concurrent Total de ranglijst aan met een plus van bijna 2 procent.
Philips was ook gewild in Amsterdam, nadat het concern voorbeurs had bekendgemaakt dat het in de Amerikaanse IT–onderneming Stentor een nieuwe aanwinst voor zijn medische divisie had gevonden. Philips, dat 1,2 procent hoger stond, betaalt 235 miljoen euro voor het bedrijf. Analisten noemden de acquisitie ’nuttig’.
Ahold, dat er ruim 1 procent bijpluste, leek in Amsterdam te profiteren van de gunstige omzetprognose waarmee het Amerikaanse detailhandelsconcern Wal–Mart de voorgaande dag beleggers op Wall Street blij had gemaakt en de sterkere dollar.
ABN Amro stond fractioneel lager. Topman Rijkman Groenink houdt er serieus rekening mee dat de overname van de Italiaanse branchegenoot Antonveneta mislukt. De bank besloot dinsdag zijn bod op Antonveneta te verlengen.
Grootste verliezer in de AEX–index was Heineken, dat dinsdag nog profiteerde van een opwaardering van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Het aandeel stond tegen het middaguur 1,1 procent lager.
De euro deed aan het einde van de ochtendhandel 1,1905 dollar tegen een slot op dinsdag van 1,1895 dollar.