Gaddafi: Afrika moet stoppen met bedelen
De Afrikaanse landen moeten ophouden met bedelen. Dat was de belangrijkste boodschap uit een toespraak van de Libische leider Muammar Gaddafi op de opening van een tweedaagse top van de Afrikaanse Unie in de Libische stad Sirte maandag. Er is samenwerking tussen de grote en de kleine landen in de wereld nodig, zei Gaddafi.
„Bedelen schept geen toekomst voor Afrika”, zei de Libische leider tot zijn toehoorders, onder wie secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan en diens ambtgenoot van de Arabische Liga Amr Mussa.
De verwachting is dat de Afrikaanse leiders een resolutie zullen aannemen waarin wordt aangedrongen op ten minste één permanente zetel in de Veiligheidsraad van de VN. Een ander onderwerp dat ongetwijfeld aan de orde zal komen, is de oorlog in de Sudanese provincie Darfur.
VN-topman Kofi Annan zei in zijn openingstoespraak dat landen de plicht hebben om de mensen te beschermen tegen volkerenmoord, oorlogsmisdaden en etnische zuiveringen. Veel volken in Afrika vechten conflicten uit, zoals in Sudan waar in de provincie Darfur sprake is van een humanitaire ramp. Annan hekelde de „trage, aarzelende en weinig betrokken” reactie van de internationale gemeenschap op de crisis in Darfur.
De VN-chef lanceerde maandag een Fonds voor de Democratie van de VN, dat landen moet helpen bij het houden van verkiezingen. „Een aantal lidstaten heeft al aangegeven mee te doen. Ik hoop dat er meer volgen”, zei Annan. Hij prees het feit dat „meer Afrikaanse landen dan ooit nu democratisch gekozen regeringen hebben.”
Waarnemers verwachten dat de landen van de AU zich in een verklaring sterk maken voor het toelaten van een Afrikaans land tot de Veiligheidsraad. Nigeria en Zuid-Afrika lieten al eerder weten dat ze belangstelling hebben voor een zetel in de Veiligheidsraad.
Verder willen de landen van de AU een signaal afgeven aan de G-8 (de zeven grootste industrielanden en Rusland), die vanaf morgen een driedaagse top in het Schotse Gleneagles houden. Daar staat de kwestie van de armoedebestrijding in Afrika hoog op de agenda.
De G-8-top kan een akkoord over klimaatverandering opleveren dat zowel het probleem als de noodzaak van maatregelen onderkent. Een naaste medewerker van de Britse premier Tony Blair die nauw betrokken is bij de organisatie van de top, Sir Michael Jay, heeft dit maandag gezegd.
De Financial Times meldde maandag dat de G-8-leiders bereid lijken expliciet te erkennen dat de wetenschap de wereld noopt broeikasgassen te beperken en de uitstoot van koolstofgassen te verminderen, niet alleen om de temperatuurstijging tegen te gaan, maar ook om energie te besparen.
De Amerikaanse president George Bush heeft in een interview met de Britse televisie gezegd dat het beslist noodzakelijk is dat de discussie zich verlegt van beperking van de uitstoot van broeikasgassen naar nieuwe technologie die de milieuschade kan verminderen zonder het energiegebruik te beperken.
Bush blijft tegenstander van een internationaal akkoord over kwantitatieve begrenzing van de uitstoot van broeikasgassen, zoals het Kyoto-protocol.
De G-8-top gaat gepaard met de grootste mobilisatie van Britse politieagenten ooit. Bijna 11.000 agenten moeten zorgdragen voor de beveiliging van de bijeenkomst van regeringsleiders van de zeven rijkste industrielanden en Rusland. Maandag kwam de politie al in actie tegen relschoppers.
Ongeveer 1000 mensen blokkeerden maandag de vier poorten op de marinebasis in Faselane. Ze demonstreerden tegen de nucleaire onderzeeërs die daar liggen.