Patiëntenvereniging voor kalende mannen en vrouwen
Kaal zijn en daar grote problemen mee hebben; een nieuwe patiëntenvereniging voor kalende mannen en vrouwen in Nederland biedt deze dolende cliënt hulp aan. Naast een luisterend oor via de telefoon, biedt de vereniging ook praatgroepen met lotgenoten aan.
De kaalheid bij mannen is algemeen geaccepteerd, ook al schaamt nog een groot aantal mannen zich voor de zogeheten alopecia androgenetica ofwel mannelijke kaalheid. De ander pakt echter het mes en scheert de schedel kaal. Het grote maatschappelijke probleem is echter de schaamte bij vrouwen voor hun kaalheid. „Daardoor kennen maar heel weinig mensen deze ziekte bij vrouwen”, aldus een woordvoerder van de Vereniging van Alopecia Androgenetica Patiënten (VAAP).
Volgens dermatoloog I. Boersma van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Zwijndrecht tobt 40 procent van de vrouwen in Nederland met ’mannelijke’kaalheid. „In de praktijk kan het erop neerkomen dat vrouwen erg dun haar krijgen of dat ze kale en dunne plekken soms goed verbergen”, laat Boersma via zijn secretaresse weten. Boersma is een van de dermatologen in Nederland die is gespecialiseerd in kaalheid.
Omdat de oorzaak van androgene kaalheid bij vrouwen nog steeds niet bekend is, blijft een echte remedie uit. De vereniging probeert daarom wetenschappelijk onderzoek te stimuleren. „Haarproblemen kunnen het leven aardig zuur maken. Veel mensen hebben moeite met hun zelfbeeld. Vooral omdat kaalheid al jong inzet. Rond de 20 jaar kunnen de verschijnselen al zichtbaar worden. Contact met lotgenoten kan dan helpen”, zo stelt de jonge vereniging.