Ahmadinejad ook in verband gebracht met liquidatie Koerdische leider
De onlangs gekozen Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wordt niet alleen verdacht van betrokkenheid bij de gijzeling in de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979, maar ook van het spelen van een belangrijke rol bij de liquidatie een Iraaks–Koerdische leider in Wenen tien jaar later.
Volgens Peter Pilz, een van de leiders van de Oostenrijkse Groenen, heeft de Oostenrijkse justitie sterke aanwijzingen dat Ahmadinejad achter de moord op Abdul–Rahman Ghassemlou zat. Ghassemlou werd in 1989 in de Oostenrijkse hoofdstad neergeschoten, waarschijnlijk door Iraanse commando’s. Pilz pleitte zaterdag in de krant Der Standard voor het uitvaardigen van een internationaal aanhoudingsbevel tegen Ahmadinejad, die de aanslag op Ghassemlou georganiseerd zou hebben. De Oostenrijkse regering heeft nog niet gereageerd op de nieuwe rel rond Ahmadinejad.
Alireza Jafarzadeh, leider van een van de grootste buitenlandse Iraanse oppositiegroeperingen, de Nationale Raad van Verzet, bevestigt dat Ahmadinejad de aanslag in Wenen orkestreerde. De huidige president was ten tijde van de aanslag bevelhebber van de zogenoemde ’Jeruzalem eenheid’ van het Iraanse leger en was in die hoedanigheid betrokken bij de organisatie en uitvoering van een groot aantal aanslagen in het buitenland, aldus Jafarzadeh.
Kort na de verkiezing van Ahmadinejad doken berichten op dat hij een van de leiders zou zijn van de studenten die in 1979 de Amerikaanse ambassade in Teheran bezetten en 52 Amerikanen veertien maanden gijzelden. De Iraanse regering heeft ontkend dat de nieuwe president betrokken was bij de affaire. De Amerikaanse president George Bush heeft zich de afgelopen dagen ook gemengd in de kwestie en heeft gezegd dat ‘er veel vragen zijn opgeroepen’ door de getuigenissen van enkele voormalige gijzelaars dat Ahmadinejad een leidende rol speelde bij de gijzeling.