Verdonk bij herdenking weggehoond
Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie is vrijdag letterlijk weggehoond bij de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij. Haar toespraak werd overstemd door gejoel, geschreeuw en gefluit. Vanwege de dreigende situatie legde de bewindsvrouw geen krans meer en vertrok eerder dan gepland.
Andere prominenten, zoals burgemeester Cohen, konden bij de herdenking rond het Nationaal Slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark wel normaal aan het woord komen. Vanaf het moment waarop minister Verdonk arriveerde tot aan haar gehaaste vertrek, was er echter een enorm kabaal, dat door verschillende betrokkenen werd aangeduid als een lawaaiprotest.
De Surinaamse gemeenschap in Amsterdam had opgeroepen tot het protest. Zij acht het totaal niet gepast dat Verdonk, gezien haar huidige vreemdelingen- en integratiebeleid, het woord zou voeren over het gevoelige slavernijverleden. Ook het stadsdeel Amsterdam-Oost had zich uitgesproken tegen de komst van Verdonk.
Burgemeester Cohen deed eerder deze week nog een oproep de bijeenkomst niettemin waardig en goed te laten verlopen. Daar was echter geen sprake van. Niet alleen Surinaamse Nederlanders, maar ook linkse activisten waren gekomen om de minister uit te jouwen. Temidden van een ronduit dreigende sfeer vergeleken demonstranten het beleid van Verdonk met de ideeën van Hitler.
Uitgerekend vrijdag slaagde Verdonk erin een plan door de ministerraad te loodsen om jongeren van religieuze radicalisering te weerhouden. Belangrijk doel is volgens de minister de weerbaarheid van jongeren te versterken, zodat zij minder vatbaar zijn voor kwaadaardige radicaal-islamitische invloeden.
Om jongeren te bereiken zijn in diverse projecten sleutelrollen weggelegd voor andere jongeren, ouders, geestelijk leiders, jongerenwerkers en docenten. Zij zijn degenen die radicalisering als eerste kunnen signaleren en daarop adequaat reageren. Geestelijk moslimleiders zullen op internet in de chatrooms duiken om weerwoord te bieden aan radicale interpretaties van de islam.
De projecten worden uitgevoerd door organisaties uit het Landelijk Overleg Minderheden (LOM) en de moslimkoepels, het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Contactgroep Islam (CGI). Zij zullen conferenties en debatten aangaan om te spreken over radicale interpretaties van de islam en andere maatschappelijke vraagstukken. Ook ligt het in de bedoeling om preken uit moskeeën wekelijks uit te zenden, zodat vooroordelen worden weggenomen.
Verdonk stopt 6 miljoen euro in een stimuleringsfonds waar zowel allochtone en autochtone organisaties activiteiten mee kunnen betalen die de weerbaarheid van jongeren vergroten. Ook gaat de horeca proberen discriminatie tegen te gaan door de portiers beter te instrueren. Marokkaanse en Turkse jongeren worden regelmatig bij horecagelegenheden geweigerd, wat tot grote frustratie leidt.