Britse medici staken verweer euthanasie
De Bond van Britse Medici (BMA) is niet langer tegen wetgeving die euthanasie toestaat. Dat besloot de vereniging donderdag op een conferentie in Manchester.
Eerder deze week discussieerden voor- en tegenstanders nog fel over een mogelijke verandering van de wetgeving, maar bij de stemming van donderdag kozen de gedelegeerden voor een neutrale opstelling. Zij spraken uit dat de vraag of euthanasie strafbaar is of niet „vooral een zaak is voor de samenleving en het parlement.” De BMA zal campagnes voor euthanasie niet langer tegengaan, maar deze ook niet steunen.
De BMA verklaarde donderdag dat hij zich wel hard zal maken voor gedegen garanties voor patiënten en voor artsen die niet aan euthanasie willen meewerken. Oud-BMA-voorzitter John Chrisholm onderstreepte dat na de stemming nog eens: „We moeten kunnen garanderen dat kwetsbare patiënten beschermd worden, ze hebben zowel hoogwaardige palliatieve zorg als pijnbestrijding om op terug te vallen.”
De BMA discussieerde over de kwestie naar aanleiding van een wet die vorig jaar ingediend werd door het liberale Hogerhuislid Lord Joffe. Daarin stelde hij voor dat artsen toestemming zouden krijgen om te helpen bij zelfdoding. De arts zou ook levensbeëindigend mogen handelen als de patiënt zelf niet meer in staat is aan te geven of hij euthanasie wenst. De wet werd te lang opgehouden om op tijd in het parlement besproken te kunnen worden, maar Joffe beloofde hem opnieuw te zullen indienen.
In het verleden keerde de BMA zich altijd tegen euthanasievoorstellen omdat hij die tegenstrijdig vond aan „het traditionele ethos en de morele kijk op gezondheidszorg.” Daarnaast speelde de overweging dat misbruik moeilijk te voorkomen zou zijn.