Buitenland

Bush belooft meer hulp aan Afrika

President Bush heeft donderdag miljardenhulp aangekondigd voor de malariabestrijding in zuidelijk Afrika. Met nog enkele andere programma’s zou dat neerkomen op een verdubbeling van Amerika’s hulp aan Afrika tegen het jaar 2010, als de plannen van de president tenminste door de Senaat worden goedgekeurd.

Van onze correspondent
1 July 2005 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:43

President Bush belooft 1,2 miljard dollar voor malariabestrijding tot en met het jaar 2008. Daarnaast komt er 400 miljoen dollar voor onderwijsprogramma’s in Afrika en 55 miljoen dollar voor programma’s gericht op de bestrijding van geweld tegenover vrouwen. Op zich indrukwekkende bedragen, maar het is niet duidelijk waar al dit geld vandaan moet komen.

Het plan van de president voorziet namelijk niet in nieuwe financiering voor deze programma’s. „In ieder geval in het eerste jaar is niet voorzien in nieuwe financiering voor deze programma’s. Het geld zal dus aan bestaande programma’s voor Afrika onttrokken moeten worden. Dat noem ik niet bepaald een verdubbeling van de hulp. Dat is een verschuiving”, aldus afgevaardigde Tom Lantos, een van de leden van de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden.

Er zijn bovendien voorwaarden verbonden aan Washingtons hulp. Alleen de landen die ernst maken met corruptiebestrijding komen ervoor in aanmerking. De aankondiging van Bush heeft duidelijk te maken met de G-8-top volgende week in het Schotse Gleneagles. Hulp aan Afrika staat daar boven aan de agenda. President Bush en de Britse premier Tony Blair konden het tot nu toe niet eens worden over de radicale voorstellen voor schuldverlichtingen die door Londen zijn ontwikkeld.

Het ziet er niet naar uit dat president Bush zich wat dit punt betreft in Gleneagles alsnog zal laten overtuigen. Om niet met lege handen aan te komen, kan de Amerikaanse president nu wijzen op zijn miljardenplan voor malariabestrijding in zuidelijk Afrika. De reacties op de aankondiging waren donderdag gereserveerd positief. „Het is toe te juichen dat de regering bereid is de hulp aan Afrika uit te breiden, ook al moeten wij nog afwachten hoeveel van deze hulp uiteindelijk in de VS zelf besteed zal moeten worden”, aldus Chad Dobson, directeur van de Amerikaanse afdeling van de hulporganisatie Oxfam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer