Buitenland

Vertrouweling al–Hariri beoogd premier Libanon

De 62–jarige bankier Fouad Siniora kan het premierschap van Libanon niet meer ontgaan. Hij kreeg de steun van in totaal 126 van de 128 parlementariërs. Hij wordt daarmee de eerste vrij gekozen premier van het land in dertig jaar. De vertrouweling van de vermoorde ex–premier Rafik al–Hariri wacht een immens zware taak.

ANP
30 June 2005 21:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

,Dankzij het martelaarschap van Rafik al–Hariri ben ik in deze plaats terechtgekomen", zei hij na zijn voordracht donderdag. „Maar niemand kan hem vervangen", voegde hij eraan toe. Direct na deze woorden vertrok Siniora naar de grote moskee in het centrum van de hoofdstad Beiroet waar zijn vriend Rafik al–Hariri begraven ligt.

Siniora is door Rafiks zoon en politieke erfgenaam Saad al–Hariri naar voren geschoven als nieuwe premier. Hij is een oude vriend van de familie en werkt al jarenlang voor de bankdivisie van de familie. Op dit moment is hij voorzitter van hun Banque de la Méditerranee. Na de dood van de pater familias is de goede relatie niet veranderd.

Hij was onder het premierschap van Rafik al–Hariri diens vaste keus voor de post van minister van Financiën. Tussen 1992 en 2004 vervulde hij deze functie bijna onafgebroken. Hij zorgde ervoor dat de wereld na de bloedige burgeroorlog (1975–1990) weer vertrouwen kreeg in de Libanese economie, maar zadelde het land ook met een enorme schuld op.

De soenniet Siniora wacht nu opnieuw eenzelfde zware taak. De markt moet weer vertrouwen krijgen in Libanon na maanden van spanningen. Verder moet hij de corruptie aanpakken en een oplossing vinden voor de aflossing van de schuld. Het kleine land heeft 36 miljard dollar schuld. Voor de aflossing heeft hij internationale hulp nodig.

Bovendien moet hij een nieuwe relatie opbouwen met Syrië, het buurland dat Libanon bijna dertig jaar lang bezette. Na de moord op Rafik al–Hariri pleitte Siniora voor het vertrek van de Syrische troepen, maar sindsdien heeft hij benadrukt dat Beiroet vriendelijke en sterke banden moet onderhouden met de voormalige bezetter uit Damascus.

Siniora is in 1943 in Sidon geboren. Hij studeerde aan de Amerikaanse universiteit van Beiroet en gaf hier ook nog enige jaren les (1971–1976). Hij was verder onder meer werkzaam bij de centrale bank van Libanon en de Saoedi–Lebanese Bank. Siniora is getrouwd en heeft drie kinderen. Zijn hobby’s zijn Arabische muziek en literatuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer