Bijna duizend kennismigranten aan de slag
In het eerste halfjaar zijn bijna duizend hoogopgeleide buitenlanders in Nederland aan het werk gegaan. Het zijn zogheten kennismigranten die zo een bijdrage leveren aan de innovatie van de Nederlandse economie.
Minister Brinkhorst (Economische Zaken) meldde donderdag in de Tweede Kamer dat per 15 juni 932 goedbetaalde (minimaal 45.000 euro) buitenlanders zonder tewerkstellingvergunning werken. Formeel is dat al een aantal maanden mogelijk, maar de Kamer vindt dat de uitvoering van die nieuwe regel toch stroef verloopt.
Brinkhorst kondigde aan dat het innovatieplatform, de denktank die de Nederlandse economie moet vernieuwen, op 7 december een grote conferentie houdt. Het platform, dat onder leiding staat van premier Balkenende, moet prikkelende adviezen geven om een brug te slaan tussen onderwijs en het bedrijfsleven.
De Kamer blijft sceptisch over de vorderingen van het platform, dat veel aanpakt maar weinig concrete resultaten zou boeken. Het Kamerlid Van Dam (PvdA) stelde vast dat er nog geen begin gemaakt met de invoering van een laag belastingtarief voor startende ondernemers en de fiscale aftrekbaarheid van giften.
Veel belangstelling blijkt er voor de innovatievouchers, oftewel bonnen van 7500 euro waarmee kleine bedrijven kennis kunnen kopen bij publieke onderzoeksinstellingen om hun onderneming te vernieuwen. De vierhonderd extra vouchers die Brinkhorst begin dit jaar beschikbaar stelde, zijn weggevlogen. De minister stelde voor het komend najaar zeshonderd vouchers in het vooruitzicht.
Vorig jaar was een proefproject al een groot succes geweest. Veel vouchers kwamen terecht bij architecten, ingenieurs en ontwerpbureaus.