Het is te stil in christelijk Nederland
De Kamer debatteert vanavond over wel of geen ruimte voor de schepping in het biologieonderwijs. Een van de vele voorbeelden van een snelle secularisatie in Nederland, constateert ds. W. Visscher. Maar waarom blijft het zo stil in christelijk Nederland? Wordt het niet eens tijd voor nadrukkelijker protest?
D66 wil de schepping weren uit de lessen biologie. Ook op de reformatorische scholen. Dat is althans het doel van circa honderd leden van de Tweede Kamer. Dat is erg, maar van een breed en diep levende concreet aanwijsbare verontrusting in de samenleving en in het bijzonder onder christenen is helaas niet veel te merken. Het „gevoel van urgentie” (B. J. Spruyt) ontbreekt!
Meerderheidscultuur
Onlangs verscheen er een boek met enkele vraaggesprekken over religie en verdraagzaamheid. VU-hoogleraar James Kennedy signaleerde daarin dat in Nederland een seculiere meerderheidscultuur is ontstaan. „Er is voor het eerst een meerderheidscultuur ontstaan die gekenmerkt kan worden als liberaal, seculier en blank.” Ook ChristenUnie-leider Rouvoet laat zich in het bewuste boek in die zin uit. Het liberale en seculiere denken wint in Europa en Nederland snel terrein. Schokkend.
De huidige situatie in Nederland is eigenlijk best ernstig en urgent. Laat ik eens wat voorbeelden noemen uit de achterliggende dagen, let op: dagen. In Trouw van 21 juni stond een artikel waaruit blijkt dat mevrouw Ayaan Hirsi Ali (VVD-kamerlid) van oordeel is dat de opvoeding van kinderen een staatstaak is. Het is de roeping van de overheid om een goede seculiere opvoeding te borgen. Dit soort totalitaire ideeën wordt anno 2005 geventileerd door een invloedrijk kamerlid van de VVD.
Een ander voorbeeld. Op 21 juni meldt mr. Castermans (voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling) dat de wet op de gelijke behandeling moet worden aangescherpt zodat ook de SGP voor haar vrouwenstandpunt kan worden aangepakt. Even later in de week geeft minister Pechtold al aan dat hij de gedachten van Castermans ondersteunt.
Nog een signaal. In de Volkskrant van 23 juni stond dat 70 procent van de Nederlanders vindt dat bijzondere scholen alle leerlingen moeten accepteren. Dus ook refoscholen zouden geen eigen toelatingsbeleid mogen voeren.
En ten slotte, om maar niet meer zaken te noemen, kwam op 24 juni het kamerlid Bakker van D66 met de suggestie de schepping uit de biologielessen te schrappen. De evolutieleer heeft alleenvertoningsrecht.
Er is in onze samenleving heel wat aan de hand. Het gaat in heel snel tempo de seculiere kant op!
Tegenstand
Uiteraard wordt er over deze ontwikkelingen geschreven en gesproken. Is dat echter genoeg? Wat ontbreekt is een diepe, doorleefde en gedragen onrust en zorg in christelijk Nederland. We vinden de ontwikkelingen wel erg, maar we doen er zo weinig mee. In de jaren ’60 en ’70 werd abortus gelegaliseerd. Er was echter wel een massale reactie vanuit de christelijke hoek. Die verontrusting lijkt thans heel wat minder. Over abortus zijn eigenlijk alleen Dorenbos (Schreeuw om leven) en de VBOK nog wat in de weer.
Het is allemaal wel erg met de secularisatie, maar we gaan over tot de orde van de dag. Zo lijkt christelijk Nederland te reageren. En zo krijgen de seculier steeds meer greep op de samenleving, de politiek, de overheid en het beleid. En waar zal dit eindigen?
Praktisch handelen
Is tegen deze dingen wat te doen? Oproepen tot bezinning zijn zeker nodig. Een platform kan zijn diensten bewijzen. Het allerbelangrijkste is en blijft het gedurige gebed. Dat kan en wil de Heere zegenen.
Er is echter ook praktisch handelen nodig. Het wordt tijd dat heel christelijk Nederland wakker wordt.
De recente geschiedenis in de Verenigde Staten kan ons wellicht iets leren. Onlangs stond in The Economist een uiterst leerzaam verhaal over de recente ontwikkelingen in de VS. Daar heeft men thans een president die zich niet schaamt christen te zijn, geen homohuwelijken wil en de strijd aanbindt met abortus. Ook over ”family values” wordt veel gezegd en gesproken in de VS. En, om maar niet meer te noemen, voormalig president Bill Clinton was prominent aanwezig bij het afscheid van Billy Graham. In de VS heeft de christelijke religie wel degelijk een belangrijke plaats in het politieke leven.
Hoe kwam dat? In de jaren ’60 van de vorige eeuw dachten de ”liberals” dat „they banned religion from the public square for good” (The Economist), dachten zijn religie uit het publieke leven te kunnen bannen. Ruim veertig jaar later is niets echter minder waar. Doordat christenen zich georganiseerd hebben, wisten ze invloed te krijgen in het Witte Huis en op Capitol Hill. En om terug te komen op de biologielessen: 57 procent van de Amerikanen gelooft in de schepping en slechts 33 procent van de Amerikanen geeft de voorkeur aan de evolutieleer van Darwin. Kortom, Bakker van D66 zou in de VS geen schijn van kans hebben met zijn tegenstand tegen de scheppingsgedachte.
Opmerkelijk en leerzaam! Wordt het niet eens tijd dat ook in Europa en Nederland de christenen in de benen komen voor wat hun dierbaar is? Wordt het niet eens tijd om werkelijk pal te staan voor de vrijheid om de Heere te dienen naar zijn Woord? Wellicht dat, onder beding van Gods zegen, over een jaar of dertig dan ook in het Catshuis een bijbelstudie wordt gehouden onder leiding van de gekozen minister-president!
De auteur is predikant van de gereformeerde gemeente te Amersfoort en bestuursvoorzitter van het Van Lodenstein College, het Hoornbeeck College en de reformatorische basisschool voor Amersfoort en omgeving.