Binnenland

„Defensie betaalt voor vervuiling vliegbasis”

Niet de gemeente Hof van Twente en de provincie Overijssel, maar het ministerie van Defensie draait op voor de kosten van het opruimen van eventuele bodemvervuiling door brandstofopslagplaatsen van de vliegbasis Twente.

30 June 2005 08:37Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

Dat schrijven Gedeputeerde Staten in antwoord op schriftelijke vragen die gesteld zijn door SGP-statenlid J. Slagman uit Rijssen. Slagman wilde weten hoeveel brandstofopslagplaatsen van Defensie er zijn op grondgebied van de voormalige gemeente Markelo en wat er na sluiting van de vliegbasis Twente mee gaat gebeuren.

GS laten weten dat er een brandstofopslagplaats is op de vliegbasis Twente zelf en dat er zich nog drie brandstofopslagplaatsen bevinden in de voormalige gemeente Markelo. Vanuit twee opslagplaatsen wordt brandstof via ondergrondse pijpleidingen naar de vliegbasis getransporteerd.

Op twee locaties, aan het Twentekanaal en de Welmersweg, is bodemverontreiniging vastgesteld. De omvang van de bodemverontreiniging aan het Twentekanaal is nog niet bekend, evenmin als wie precies de verwantwoordelijke is; er zijn volgens GS waarschijnlijk meer vervuilers. De bodemsanering aan de Welmersweg is inmiddels in volle gang.

GS zeggen niet te weten of de brandstofopslagplaatsen na sluiting van de vliegbasis in gebruik zullen blijven, omdat dit afhankelijk zal zijn van de toekomstige ontwikkelingen rond de vliegbasis en de levering aan elders. GS gaan ervan uit dat na het definitief dichtgaan van de vliegbasis de brandstofopslagplaatsen ontmanteld zullen worden. „Maar het is ook denkbaar dat naar nieuwe beheerders gezocht gaat worden”, zo schrijft het provinciebestuur.

Slagman wilde ook weten of mogelijke verontreiniging schadelijk is voor mens of dier. GS zeggen dat de locatie Petersweg-Zuid inmiddels is gesaneerd. De locatie Welmersweg wordt momenteel gesaneerd en daarbij lopen mens of dier geen risico’s. De vervuiling op de locatie Industrieweg wordt nog onderzocht. GS zeggen dat er nog steeds uitgegaan wordt van het principe dat de vervuiler betaalt, zodat de Hof van Twente noch de provincie opdraaien voor de opruimkosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer