Binnenland

Acties voor behoud NPS

Er komen steeds meer pogingen om het vege lijf van de ledenloze omroep NPS te redden. Behalve een handtekeningenactie van NPS-medewerkers zelf kwamen woensdag ook enkele D66-prominenten en de bijna voltallige oppositie in de Tweede Kamer in het geweer.

ANP
29 June 2005 20:26Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

Allemaal bepleitten ze bij staatssecretaris Van der Laan (Media) behoud van de NPS.

In haar plannen voor de toekomst van de publieke omroep, het resultaat van langdurig coalitie-overleg van CDA, VVD en D66, sneuvelt de NPS en moeten publieke omroepen met elkaar concurreren om programma’s uitgezonden te krijgen. Het schrappen van de NPS maakt vooral de toekomst van programma’s als NOVA, Zembla en Buitenhof ongewis.

De D66-prominenten Hans van Mierlo (oud-partijleider), Aad Nuis (oud-staatssecretaris), ING-bestuurder Rinnooy Kan en Gerrit-Jan Wolffensperger (oud-voorzitter raad van bestuur NOS) noemen het plan „volstrekt onverantwoord". De toezegging van het kabinet dat er geld beschikbaar blijft voor programma’s als NOVA vinden ze onvoldoende, omdat ze niet verwachten dat andere omroepen de kosten ervan kunnen overnemen. Ze achten die veronderstelling „zodanig betwistbaar, dat zij geen rechtvaardiging kan zijn voor het opheffen van een succesvolle organisatie".

De D66-prominenten roepen in een brief hun partijgenoten in het parlement op zich tegen de plannen van Van der Laan te keren. De D66-fractie staat echter op het standpunt dat goede programma’s gewoon kunnen blijven bestaan, hoewel ze misschien gemaakt zullen worden door een andere producent. „Dat is voor de kijker nauwelijks van belang", vindt D66-kamerlid Bakker.

Donderdag houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de NPS en de omroepplannen. Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en LPF zetten dan een offensief in om de NPS te behouden. GroenLinks–fractievoorzitter Halsema sprak woensdag van „onbehoorlijk bestuur". „In een sfeer van rancune over kritische actualiteitenprogramma’s dacht de coalitie met het schrappen van de NPS kennelijk ook de bezuiniging voor de reguliere omroepen wat te verzachten". Voor een kwalitatief, onafhankelijke publieke omroep is de NPS nodig, stelt de oppositie.

Dat vinden ook de duizenden mensen die woensdag hun digitale handtekening zetten op de website van de NPS. Veel mensen lieten daar ook opmerkingen achter. Daaruit blijkt niet alleen dat er weerstand is tegen het opheffen van de NPS als geheel, maar ook dat mensen bang zijn dat programma’s als NOVA door het kabinetsbesluit zullen verdwijnen.

FNV KIEM, de vakbond voor de kunsten en media, noemt de plannen van staatssecretaris Van der Laan een ramp voor de publieke omroep. Volgens de bond hebben NPS-medewerkers plannen om in Den Haag te gaan demonstreren. De omroep zelf zegt daar niets van te weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer