Binnenland

Hoogervorst blijft bij huidige IVF-vergoeding

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) is niet van plan om de eerste poging van reageerbuisbevruchting (IVF) weer terug te doen in het ziekenfonds.

ANP
29 June 2005 16:42Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

De bezuinigingen tot 22 miljoen euro die onderzoeksbureau ZonMw had berekend zijn niet zeker genoeg, stelt hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens het onderzoek kan het vaker terugplaatsen van één embryo in plaats van twee en het gebruik van ingevroren embryo’s flinke besparingen opleveren. Om de kans op een zwangerschap gelijk te houden zijn dan wel meer behandelingen nodig. Het onderzoek stelt daarom voor om de eerste reageerbuisbehandeling te vergoeden onder de voorwaarde dat er maar één embryo wordt teruggeplaatst.

Hoogervorst vindt dit geen goed plan. Niet alleen zegt hij er geen geld voor te hebben, hij noemt het ook niet zinvol. Uit het ZonMw-onderzoek blijkt dat slechts een op de vijf ouderparen baat heeft bij deze aanpak. Door dit op te leggen aan alle ouders, zou de kans op een zwangerschap bij de overige 80 procent juist kleiner worden. Een regeling die rekening houdt met beide groepen is volgens hem te ingewikkeld.

De minister is wel bereid om het terugplaatsen van een ingevroren embryo voortaan bij de daaraan voorafgaande behandeling te trekken. De kosten van het terugplaatsen van deze zogenoemde cryo-embryo’s zijn relatief laat. Nu geldt dat als een volledig nieuwe IVF-behandeling, waarvan er maar drie zijn toegestaan. Hierdoor verliezen patiënten het recht op vergoeding van een behandeling met ’verse embryo’s’, terwijl de kansen op zwangerschap met de cryo-embryo’s veel lager zijn.

De minister benadrukt verder dat besparingen op medicatie de financiële lasten van patiënten aanzienlijk kunnen verminderen.

Het is volgens de minister niet mogelijk om tegen te gaan dat paren voor een IVF-behandeling naar het buitenland gaan, zoals ZonMw voorstelt. IVF-behandelingen gebeuren poliklinisch en volgens uitspraken van het Europese Hof van Justitie hebben alle Europese verzekerden recht op poliklinische zorg zonder toestemming van de zorgverzekeraar. De nieuwe Zorgverzekeringswet die Hoogervorst volgend jaar wil invoeren verandert daar niets aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer