Israël veroordeelt anglicaanse oproep
Israël heeft de oproep van de Anglicaanse Kerk, vorige week in een resolutie, om bedrijven die in de bezette gebieden zakendoen onder druk te zetten, sterk veroordeeld. „Het is een eenzijdige, ongelukkige resolutie die buiten de werkelijkheid staat. Dit zal de verzoening tussen Palestijnen en Israëli’s op geen enkele manier helpen.”
Dat zei Mark Regev, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, in reactie op de uitspraak van de Anglicaanse Adviserende Raad (ACC). De raad, die vorige week bijeenkwam in Nottingham, nam vrijdag unaniem een resolutie aan waarin ze anglicaanse kerken wereldwijd ertoe oproept „passende maatregelen te nemen tegen bedrijven die in de bezette Palestijnse gebieden investeren of geweld tegen onschuldige Israëli’s ondersteunen.”
De ACC gaat door met het bevorderen van „investeringen die de infrastructuur van een toekomstige Palestijnse staat ten goede komen” en roept op tot „vrede, recht en vreedzaam samenleven in het heilige land.”
De raad betoonde verder zijn instemming met een rapport over het Palestijns-Israëlisch conflict, waarin de rol van Israël wordt bekritiseerd. Hij zei oog te willen hebben voor de „dramatische omstandigheden waaronder veel Palestijnen in de bezette gebieden leven.”
Volgens James Rosenthal, woordvoerder van de Anglicaanse Kerk, heeft de raad grote zorgen over de situatie van Palestijnse christenen in de bezette gebieden. De kerk heeft met de resolutie geen specifieke bedrijven op het oog, aldus Rosenthal.
Barry Marcus, een adviseur van de Britse opperrabbijn Jonathan Sacks, noemde de resolutie „rampzalig.” De uitspraak biedt volgens hem een „eenzijdige en subjectieve kijk op de problematiek en is geen afspiegeling van de huidige situatie.”
Jon Benjamin, directeur van de Raad van Britse Joden, constateerde in het Britse dagblad The Guardian „dat alleen Israël zo’n behandeling krijgt.” „In een tijd waarin de dialoog de overhand krijgt, laat een ongelijke behandeling van de joodse staat zien dat de relatie tussen de kerk en onze gemeenschap zorgen geeft. De onbeschaamde onwaarheden over Israël ondergraven de echte welwillendheid van hen die graag een einde zien aan het conflict in de regio”, aldus Benjamin.
Volgens BBC-correspondent Robert Piggott overweegt de Anglicaanse Kerk niet haar investeringen in bedrijven die in Israël zakendoen in te trekken. „Maar als ze niet aan de oproep gehoor geven, zal de raad die optie overwegen”, aldus Piggott.
Steeds meer grote kerkverbanden willen economische druk op Israël uitoefenen om zo te bereiken dat het land zijn politiek in de Palestijnse gebieden wijzigt. Zo riep de Lutherse Wereldbond (LWF) in 2002 ertoe op producten te boycotten die uit „illegale Israëlische nederzettingen” op de Westelijke Jordaanoever komen. Het algemeen bestuur van de Wereldraad van Kerken riep de 347 lidkerken begin dit jaar ertoe op mogelijkheden te zoeken voor het uitoefenen van economische druk op Israël.