Gevolgen droogte merkbaar
De gevolgen van het aanhoudende zomerweer en de relatieve droogte in grote delen van Nederland worden zichtbaar. Zo stijgt het waterverbruik tot grote hoogte en ondervindt de scheepvaart hinder.
In het zuiden van Nederland hebben binnenvaartschippers last van een beperkte toegang tot sluizen, vooral in en rond de Maas. Dat zei een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Zoetwaterbeheer en Afvalwaterverwerking (RIZA) maandag.
Om te zorgen dat de waterstand van de rivier niet te laag wordt, mogen sluizen zo min mogelijk water loslaten. Daarom laten sluiswachters de sluizen pas leeglopen als er voldoende schepen in liggen. Dat leidt tot lange wachttijden. In België, Frankrijk en Duitsland zijn eveneens lage waterstanden en lange wachttijden bij sluizen gemeld
Ook in andere delen van Zuid-Nederland is er sprake van watergebrek. Een woordvoerder van de Unie van Waterschappen zegt dat er mogelijk op de Zeeuwse eilanden een beregeningsverbod komt. Eerder kondigde waterschap Brabantse Delta al een beregeningsverbod in West-Brabant af. Dit verbod is verder uitgebreid.
Waar nog geen gevaar voor bestaat, is het instorten van uit veen bestaande dijken. Dat gebeurde in de droge zomer van 2003 in Rotterdam en het Utrechtse Wilnis. „Maar dit soort problemen kunnen pas ontstaan na veel langere periodes van droogte", aldus de zegsman van de unie. „Zwakke punten zijn al hersteld. We zijn sinds 2003 een stuk wijzer geworden. We houden bij droog weer dijken goed in de gaten".
Klanten van drinkwaterbedrijf Hydron Zuid-Holland hebben vorige week een recordhoeveelheid water verbruikt, meldde het bedrijf maandag. Van zaterdag 18 tot en met vrijdag 24 juni stroomde ruim een miljard liter water uit de kranen in oostelijk Zuid-Holland.
Normaal schommelt het watergebruik in die regio tussen 830 en 880 miljoen liter water. Hydron verwacht geen watertekort. Ook andere waterleidingbedrijven melden een flink hogere afzet dan normaal. Brabant Water liet eerder al weten een recordhoeveelheid water te hebben geleverd.