Europese landen oneens over rijbewijzen
De ministers van Verkeer uit de EU-landen hebben maandag een ingrijpend besluit over rijbewijzen voorlopig uitgesteld. Vooral Duitsland had daarop aangedrongen.
Het land verzet zich tegen plannen voor verplichte omwisseling van de rijbewijzen. Duitsland vindt de maatregel onnodig en te duur. Duitse, Britse, Belgische en enkele andere automobilisten hebben nu nog rijbewijzen die levenslang geldig zijn.
Vervanging per tien jaar helpt echter fraude te voorkomen, vinden de meeste andere landen. Nederlanders moeten hun roze papiertje al elke tien jaar omwisselen voor een exemplaar met een recentere pasfoto.
Vermoedelijk bespreken de EU-ministers het onderwerp weer na de Duitse parlementsverkiezingen in september, verwacht minister Peijs. „Uitstel van dit besluit is eigenlijk goed voor Nederland”, oordeelde ze na bespreking van dit onderwerp. „Voor de verkiezingen zou Duitsland namelijk nooit kunnen instemmen, zelfs niet met invoering over twintig jaar.”. De minister zei wel te begrijpen waarom veel Duitsers zo gehecht zijn aan hun levenslange rijbewijs: „Op de foto prijkt een beeldschone jongeman van 28 jaar, terwijl de automobilist inmiddels 73 jaar is”.
Brussel probeert al enige tijd om de regels voor rijbewijzen in de Europese Unie zoveel mogelijk gelijk te trekken. Een van de plannen is om met een rijbewijs-B voortaan 4250 kilo te mogen vervoeren in plaats van de 3500 kilo dat nu het Nederlands maximum is. Daardoor zouden mensen grotere campers mogen besturen.
Even was het idee om 17-jarigen in Europa al motor te laten rijden. Maar dat is zo aangepast dat Nederland die leeftijd op 18 jaar mag houden. Tegelijk worden de huidige 135 verschillende modellen vervangen door een Europees creditachtig model met chip.