Gewelddadige Chinese misdaadorganisatie opgerold
Met de aanhouding van tien verdachten deze week is volgens de nationale recherche een gewelddadige Chinese misdaadorganisatie opgerold. Onder de verdachten is een 50–jarige hoofdverdachte van wie politie en justitie vermoeden dat hij jarenlang leiding gaf aan mensensmokkel, drugshandel, afpersingen en liquidaties.
Dat hebben de nationale recherche en het landelijk parket van het openbaar ministerie vrijdag laten weten. De politie deed op zeven adressen in Rotterdam en een adres in Schijndel doorzoekingen. Daarbij werden 24 vuurwapens, een stempelmachine voor de productie van xtc–tabletten, ongeveer 25 kilo xtc en 170.000 euro aan contact geld aangetroffen. In samenwerking met de Thaise autoriteiten zijn in Bangkok ook nog twee woningen doorzocht.
De aangehouden verdachten, negen mannen en een vrouw, komen uit Singapore, Maleisië en China. De 50–jarige hoofdverdachte uit Singapore is op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle gearresteerd, na een tussenstop van een vlucht uit Bangkok.
Deze man staat in Nederland bekend als „Peter uit Eindhoven", laat het landelijk parket weten. „Hij wordt beschouwd als de absolute leider van een gesloten Chinese misdaadorganisatie, die wordt gekenmerkt door hechte relaties, een strakke hiërarchie en de toepassing van geweld".
Politie en justitie hebben al sinds 2000 informatie dat deze man op de achtergrond de eerder genoemde criminele activiteiten aanstuurde. Het fatale mensensmokkeltransport naar Dover waarbij 58 Chinezen dood werden gevonden in een koelcontainer op een Nederlandse vrachtauto, doorkruiste een strafrechtelijk onderzoek naar deze misdaadorganisatie.
Pas in augustus 2003 kon daadwerkelijk een begin worden gemaakt met het naspeuren van de criminele activiteiten van de organisatie van „Peter uit Eindhoven". De man blijkt van vijf valse identiteiten gebruik te maken.
Uit het onderzoek is volgens justitie duidelijk geworden dat Chinezen „exorbitant hoge bedragen" moesten betalen voor een smokkelreis. De reis van China naar de Verenigde Staten kost soms 40.000 tot 50.000 euro per volwassene. De misdaadorganisatie trad hard op tegen mensen met betalingsproblemen en beschermde met geweld deze mensenhandel tegen concurrende mensensmokkelbendes.
De groep perste binnen de Chinese gemeenschap in Nederland vermoedelijk ook middenstanders af in ruil voor „bescherming". Vervolging hiervan komt moeizaam op gang, stelt het OM, omdat soms niet van betaling, maar van een lening wordt gesproken. Slachtoffers melden zich hiervoor zelden bij de politie. Angst speelt hierbij een grote rol, aldus justitie.
„Slachtoffers wordt te verstaan gegeven dat het niet uitmaakt of de politie wordt ingeschakeld", verduidelijkt het landelijk parket in een toelichting. „De afpersers waarschuwen dat zij in dat geval terug zullen komen om wraak te nemen".