Schiphol mag privatiseren
DEN HAAG - De Tweede Kamer steunt het voornemen van het kabinet om luchthaven Schiphol te privatiseren. Het CDA, lange tijd tegenstander, is om. De partij verkiest wel onderhandse plaatsing van aandelen boven een beursgang. VVD en D66 waren al voor privatisering.plattekst (u15,1,0(De Kamer debatteerde donderdag met het kabinet over Schiphol. Het debat draaide om de verkoop van een minderheidsbelang van 49 procent. Minister Zalm van Financiën zegde de Kamer een onderzoek toe waarin alle voors en tegens van de verkoopmethodes worden bekeken. Pas als die op een rijtje staan, valt het definitieve besluit.
Voor de minister is een beursgang dé methode, maar een andere formule is volgens hem denkbaar. Zalm wees echter op de risico’s daarvan. Een onderhandse plaatsing, wat het CDA wil, via een groepje private beleggers onder voorwaarden en beperkingen, kan de prijs drukken. Zalm zet juist in op de hoogste opbrengst voor de belastingbetaler.
In het debat uitte de bewindsman dreigende taal in de richting van de gemeente Amsterdam. Als de stad de privatisering van Schiphol tegenhoudt, kan het kabinet bepaalde projecten „frustreren”, aldus Zalm. Hij noemde geen concrete projecten, maar doelde waarschijnlijk vooral op deelname van het Rijk aan het Zuidas-project aan de rand van de hoofdstad.
De gemeenteraad van Amsterdam is in tegenstelling tot het gemeentebestuur tegen de verkoop van aandelen Schiphol aan private beleggers, zoals het kabinet wil. De raad wil dat de luchthaven voor 100 procent in overheidshanden blijft. Zalm verwacht niet dat Amsterdam blijft dwarsliggen nu Kamer en kabinet het bijna helemaal eens zijn.
De minister zei verder dat de privatisering op zichzelf geen reden mag zijn om de salarissen van de luchthavendirectie op te schroeven. „Ik zal zorgen dat er geen feestje wordt aangericht”, aldus Zalm. GroenLinks kondigde desondanks een motie op dit punt aan. Schiphol-directeur G. Cerfontaine heeft in het verleden geregeld onder vuur gelegen wegens zijn forse jaarsalaris van ruim 6 ton.
De PvdA is verklaard tegenstander van de privatisering. Kamerlid Duivesteijn zegt de stekker direct uit „deze vorm van privatisering” te halen als zijn partij in het volgende kabinet komt. De PvdA vindt het geen goed idee om duizenden hectaren grond, waarop „ongelooflijk veel kantoren” zouden kunnen worden gebouw, in handen van aandeelhouders te leggen.
Volgens hem is Schiphol een stad op zich, die niet in handen zou moeten komen van een aantal aandeelhouders. De PvdA pleitte er gisteren tevergeefs voor om het onroerend goed op de luchthaven te privatiseren, maar de start- en landingsbanen in overheidshanden te houden. De partij wil het conglomeraat van de NV Schiphol ontvlechten.
Staatssecretaris Schultz van Verkeer verklaarde donderdag voor het Radio 1 Journaal geen idee te hebben wanneer een beursgang zijn beslag kan krijgen. Volgens haar is het aan minister Zalm om een geschikt moment af te wachten. „We zullen kijken wat het meest oplevert. De bal ligt nu bij Zalm.” Ze wijst erop dat een eventuele uitbraak van SARS of een aanslag zoals op 11 september het proces onverwacht een andere wending kan geven.
Het kabinet heeft nog een jaar of twee de tijd om een moment van beursgang te plannen.