Verdonk niet welkom op herdenking afschaffing slavernij
De Surinaamse gemeenschap in Amsterdam is boos over de komst van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) naar de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Ze vinden het totaal niet gepast dat zij met haar huidige beleid een praatje komt houden over de gevoelige geschiedenis van het slavernijverleden.
Dat constateert programmamaker G. Codfried. Hij werkt bij de door Surinamers veelbeluisterde radiozender Mart en wordt de laatste weken overspoeld met telefoontjes van boze mensen. „De Surinaamse gemeenschap snapt er niks van dat Verdonk komt. Ze vinden het een gruwel", zei hij donderdag. Codfried hoopt dat het kabinet iemand anders kan afvaardigen naar de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark.
Volgens hem kondigen veel mensen aan dat ze Verdonk willen uitjoelen tijdens haar toespraak en haar de rug zullen keren. „Straks krijgen we dezelfde taferelen als in 2001 toen de koningin kwam. De nazaten van de slaven werden toen buitengesloten achter grote hekken. Als ze Verdonk op dezelfde manier gaan beschermen, kan het nog wel eens een vervelende 1 juli worden".
De organisatie van de nationale herdenking, slavernij–instituut, Ninsee was donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Volgens Codfried kan het instituut de komst van Verdonk niet weigeren omdat het afhankelijk is van subsidies van de overheid. Vanuit diverse hoeken in de gemeenschap klinkt de kritiek dat Ninsee zich niet goed genoeg zou inleven in de gevoelens die onder de achterban leven.
Behalve minister Verdonk spreken ook burgemeester Cohen, PvdA–Kamerlid Leerdam en Ninsee–voorzitter Campbell op de herdenking. Ook worden bij het Nationaal Slaverijmonument in het park kransen neergelegd ter nagedachtenis aan de honderdduizenden slaven die omkwamen in de ruim drie eeuwen durende periode van de slavernij.