Kerk & religie

Vervolging Vietnam aan de kaak gesteld

Drie Vietnamese huiskerkleiders hebben een geschreven verklaring over christenvervolging in Vietnam voorgelegd aan het Comité Internationale Betrekkingen in Washington. Ze deden dit vanwege het historische bezoek van de Vietnamese premier Phan Van Khai aan de Verenigde Staten, dat deze week plaatsheeft.

Kerkredactie
22 June 2005 09:30Gewijzigd op 14 November 2020 02:40

Dat bericht het Amerikaanse persbureau Compass Direct.

In de verklaring staan voorbeelden van religieuze vervolging en van beperkingen die aan christenen worden opgelegd. Het Amerikaanse congreslid Chris Smith waarschuwde Vietnam door te zeggen dat de VS nauwkeurig zullen volgen hoe het Vietnamese voorgangers vergaat die de waarheid aan het licht brengen.

Schrijvers van de verklaring zijn de kerkleiders Tran Mai, algemeen directeur van de Inter-Evangelistic Movement of Vietnam, Truong Tri Hien van de Vietnamese Mennonitische Kerk en Pham Dinh Nhan van de United Gospel Outreach Church.

Evangelist Hien vluchtte een jaar geleden uit Vietnam en vroeg asiel aan in de VS. In een veertien pagina’s tellend document beschrijft hij 77 verschillende acties tegen de Mennonitische Kerk, die plaatshadden tussen 8 juni 2004 en 31 mei 2005. De meeste gebeurden nadat Vietnam nieuwe en, zoals werd verondersteld, meer liberale godsdienstwetten aankondigde in de laatste paar maanden.

Hien analyseerde de acties en onderscheidt vijf door het communistische regime gebruikte methoden. Het regime maakt gebruik van geweld om bijeenkomsten te verstoren. In de tweede plaats gebruikt de overheid de administratieve rompslomp in het nadeel van christenen. Zo nemen de Vietnamese autoriteiten bijvoorbeeld een identiteitskaart in beslag zonder het geven van een ontvangstbewijs en bekeuren het slachtoffer een week later wegens het missen van een identiteitskaart.

De buren van christenen worden opgestookt, aldus Hien. De autoriteiten proberen verder de moraal van de christenen te vernietigen. Na de arrestatie van voorganger Quang, een jaar geleden, vielen ze verschillende nachten achtereen binnen bij zijn vrouw en drie kinderen. De autoriteiten uiten valse beschuldigingen tegenover christenen en laten hen uren wachten op hun ondervraging. Tot slot wendt de overheid het staatsmonopolie van de media aan om grove en aanhoudende aanvallen te lanceren tegen godsdienstige leiders, zo laat Hien in zijn getuigenis weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer