Rotterdam start met geestelijk hulp bij ramp
Als eerste gemeente in Nederland gaat Rotterdam structureel geestelijk verzorgers inzetten bij rampen. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt.
Bij een ramp in de Maasstad is het te verwachten dat veel mensen van verschillende culturen getroffen zullen zijn. „Rotterdam kent niet minder dan 168 nationaliteiten. Mocht er zich ooit een ramp voordoen, dan zullen mensen van verschillende afkomst heel verschillend reageren. Bij de organisatie van de inzet van geestelijk verzorgers bij rampen zal aan deze diversiteit tegemoetgekomen moeten worden”, aldus wethouder M. van den Anker dinsdag tijdens een studiebijeenkomst van het project ”Religie- en cultuurspecifieke geestelijke verzorging bij grootschalige ongevallen en rampen”.
Ze noemde het uniek dat Rotterdam als eerste gemeente in Nederland het geestelijk deel van de rampenbestrijding oppikt en invoert als element van crisisbeheersing. Een pool van geestelijk verzorgers wordt momenteel opgeleid om geestelijke verzorging te bieden aan getroffenen in de acute fase van een ramp. Het gaat bijvoorbeeld om rooms-katholieke priesters, hindoepriesters, dominees, imams, geestelijk verzorgers van de Evangelische Broedergemeente, waartoe veel Surinaamse creolen behoren, geestelijk verzorgers uit de Chinese en de Kaapverdische gemeenschap en uit verschillende vluchtelingengroeperingen.
Volgens de wethouder moeten deze geestelijk verzorgers geen sectorale hulp verlenen. „Ze zijn er niet voor hun eigen achterban, maar voor alle getroffenen”, zo zei ze. Vanaf 1 juli is de getrainde pool geestelijk verzorgers inzetbaar.
Het project rond geestelijke verzorging bij rampen is georganiseerd door Riagg Rijnmond en het Steunpunt stervensbegeleiding en rouw in de multiculturele samenleving, dat is aangehaakt bij COS Rijnmond & Midden-Holland, een centrum voor internationale samenwerking.