Natuurmonumenten verliest 33.000 leden
’s-GRAVELAND - Het ledenaantal van de Vereniging Natuurmonumenten is vorig jaar met 33.000 gedaald van 946.000 naar 913.000. Onderzoek wijst uit dat het economisch klimaat de belangrijkste oorzaak is van de teruggang. De inkomsten uit contributies stegen desondanks met 259.000 euro ten opzichte van 2003.
Dat bleek dinsdagmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers over 2004 van de honderdjarige vereniging op het hoofdkantoor in ’s-Graveland.
Algemeen directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten -de grootste natuurorganisatie van Nederland- stelde dinsdagmorgen dat de houding van een meerderheid van CDA, VVD en LPF in de Tweede Kamer de vereniging grote zorgen baart. „Keer op keer wordt de natuur slachtoffer van economische berekeningen. Recent nog bij de verruiming van de mest- en de ammoniakregelgeving. Het lijkt erop dat het CDA de rentmeestersgedachte heeft afgeschaft. Deze gelegenheidscoalitie ziet natuur als een sta-in-de-weg voor economische ontwikkelingen.”
Natuurmonumenten verwierf in 2004 bijna 1500 hectare natuur, waarmee de vereniging nagenoeg 90.000 hectare natuur (370 gebieden) voor toekomstige generaties heeft veiliggesteld. Bij de jubileumviering die onlangs plaatshad, kreeg de vereniging van minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het beheer over Schiermonnikoog cadeau, plus een jaarlijkse bijdrage voor dat werk.
Na het opheffen van de aankoopstop van het kabinet kwam in 2004 de verwerving voor het netwerk van aaneengesloten natuurgebieden (Ecologische Hoofdstructuur) weer op gang. De financiering ervan werd gewijzigd. Natuurmonumenten leent op verzoek van LNV geld bij het Nationaal Groenfonds om aankopen te betalen. LNV voldoet alle rente- en aflossingsverplichtingen. Op deze manier drukken de aankopen minder zwaar op de begroting van LNV, dat in deze tijden van bezuinigingen de financiering zo wat voor zich uit kan schuiven.
Op verschillende fronten werd vorig jaar succes geboekt, aldus het jaarverslag. Het Waterloopbos (Flevoland) is opgeknapt en toegankelijk gemaakt. Dit bos, waarin het Waterloopkundig Laboratorium jarenlang proeven deed, wordt op 9 juli voor het eerst voor publiek opengesteld. In het Mantingerveld (Drenthe) is flinke vooruitgang te zien door het aaneenschakelen van vier losse heidegebieden tot één robuust gebied. Op Tiengemeten (Zuid-Holland) werden de voorbereidingen voor het natuurherstel aldaar gestart.
Het beheer van de 90.000 hectare natuur kostte in 2004 40,3 miljoen euro. Aan het verwerven van gebieden gaf Natuurmonumenten 34,1 miljoen euro uit. Aan verenigingszaken, naamsbekendheid, ledenbinding en vrijwilligers werd 10,6 miljoen euro besteed. Aan recreatievoorzieningen voor de 35 tot 40 miljoen mensen die jaarlijks de natuurgebieden bezoeken werd 5,5 miljoen euro uitgegeven.