Afghanistan ziet geweld oplaaien
Op verscheidene plaatsen in het zuidoosten van Afghanistan is zondag gevochten of hebben zich anderszins gewelddadige incidenten voorgedaan.
Het Amerikaanse leger meldde de dood van mogelijk twintig Taliban-strijders bij luchtaanvallen in de bergen. De stad Kandahar kreeg drie raketinslagen. Een Taliban-woordvoerder zei dat een ontvoerde Afghaanse commissaris van politie en vijf van diens manschappen zijn gedood.
De luchtaanvallen werden zondagochtend uitgevoerd op een smal bergpad ten noordwesten van de stad Gereshk, in het zuiden van de provincie Helmand, waar rebellen een patrouille van de coalitie in het nauw hadden gebracht. Het Amerikaanse leger meldde dat vijftien tot twintig vijanden waren gedood en dat een vijandelijk voertuig was vernietigd. Er waren versterkingen naar de plek gestuurd. Het aantal slachtoffers zou mogelijk stijgen. Aan Amerikaanse zijde zouden geen slachtoffers zijn gevallen.
Drie raketten belandden zondagochtend vroeg in de stad Kandahar, in het zuidoosten van Afghanistan. Er vielen geen slachtoffers. Een van de raketten belandde bij de voormalige woning van de voortvluchtige Taliban-leider mullah Omar, waar nu Amerikaanse elitetroepen zijn ondergebracht.
Onbekenden schoten in Helmand een rechter, een lid van de geheime dienst en een provinciaal ambtenaar dood. Een woordvoerder van de gouverneur zei dat het onduidelijk is wie achter de aanval van zaterdagavond zit.
In de provincie Khost raakte volgens de politie een VN-voertuig beschadigd toen het op een landmijn reed, maar de VN ontkenden dat een van hun voertuigen schade had opgelopen.
Een Taliban-woordvoerder eiste de verantwoordelijkheid op voor een overval op een politiekonvooi waarbij zaterdag ten minste tien agenten en een districtscommissaris gevangen werden genomen. De commissaris en vijf agenten waren volgens de woordvoerder gedood, omdat zij hadden gecollaboreerd met de onder Amerikaanse leiding staande coalitie. De anderen werden nog vastgehouden.
Amerikaanse en Afghaanse militairen namen Hazrat Ali, voormalig hoofd van de inlichtingendienst in de provincie Ghazni, gevangen. Bij de aanhouding, afgelopen vrijdag in het district Gelam, vielen geen slachtoffers.
Er is sprake van een opleving van het geweld sinds maart, toen de sneeuw in de bergpassen smolt. Volgens Amerikaanse en Afghaanse bronnen zijn sindsdien ongeveer 240 rebellen en 29 Amerikaanse militairen gesneuveld. Daarnaast zijn ongeveer 36 Afghaanse politiemannen of militairen gedood, alsmede ruim honderd burgers.
De Afghaanse minister van Defensie, Rahim Wardak, zei vrijdag dat volgens inlichtingenbronnen al-Qaida de afgelopen drie weken een tiental agenten Afghanistan binnen had gesmokkeld. Die zouden verantwoordelijk zijn voor de zelfmoordaanslagen van 1 juni op een moskee in Kandahar en op een Amerikaanse militaire patrouille. Bij de aanslag op de moskee vonden twintig menden de dood, bij de aanslag op de patrouille raakten vier Amerikanen gewond.
Zelfmoordaanslagen kwamen in Afghanistan tot dusver praktisch niet voor. Volgens Wardak waren de daders vrijwel zeker Arabieren. Hij waarschuwde voor meer van dit soort aanslagen voorafgaande aan de parlementsverkiezingen die gepland staan voor 18 september.