CPB: Investeer slimmer in kenniseconomie
Het Centraal Planbureau (CPB) is kritisch over de besteding van een groot deel van het geld uit het zogeheten paasakkoord. Het kabinet besloot onder meer om 0,5 miljard euro uit te trekken voor projecten die de kenniseconomie moeten versterken.
Het CPB oordeelt positief over een aantal daarvan, maar is kritisch over andere en beoordeelt ook projecten als „ongunstig.”
Het CPB, dat dit onderzoek deed op verzoek van een commissie van topambtenaren die de projecten beoordelen, stelde donderdag dat investeringen van de overheid in dit soort projecten niet per se goed zijn voor de economie. Zo moet goed worden opgelet of de projecten ook niet zonder de hulp van de overheid tot stand zullen komen. Bovendien dreigt verdringing op de arbeidsmarkt, doordat schaarse hoogopgeleide onderzoekers zich losmaken van andere projecten. Over een aantal jaren zal dat „deels uitmonden in hogere lonen van kenniswerkers en daarmee niet evenredig in meer kennisproductie.”
Het CPB constateert ook een „bestuurlijk probleem.” Door vooraf een budget vast te stellen wordt de druk om dit uit te geven groot, ook als er op korte termijn geen uitmuntende projecten voorhanden zijn.
Het planbureau is kritisch over een aantal projecten die gericht zijn op het oprichten van nieuwe kennisinstituten of versterking van bestaande. De bijdrage van belanghebbende bedrijven is opvallend laag. Daardoor geeft de overheid meer geld uit dan nodig is en het komt ook de efficiency niet ten goede.
Het CPB beoordeelt de projecten Voeding en Gezondheid, waarmee 5 miljoen euro gemoeid is, en ICT en Sectoren (40 miljoen) als ongunstig.