Rabo houdt salaris van top geheim
De Rabobank blijft als enige grote bank in Nederland weigeren de individuele inkomens van topbestuurders te publiceren. De raad van commissarissen van de coöperatieve bank zegt alleen in de geest van de code-Tabaksblat te willen handelen door een interne vertrouwenscommissie inzage te geven in de salarissen.
Die commissie brengt daarna op „hoofdlijnen” verslag uit aan andere leden van de coöperatie.
De inkomensdiscussie stond donderdag op de agenda van de jaarlijkse algemene vergadering van de bank. De code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur schrijft voor dat beursgenoteerde ondernemingen volledige openheid geven over de beloning van hun bestuurders. De Rabobank hoeft zich daar als coöperatie niet aan te houden, maar binnen de bank is er de afgelopen maanden wel discussie over geweest.
Voorzitter L. Koopmans van de raad van commissarissen zei donderdag dat de afgelopen tijd is gebleken dat de publicatieplicht van inkomens niet werkt. „Openheid heeft de inkomens alleen maar op een hoger niveau getild”, aldus Koopmans. „Als je de prijs van een zak aardappels in de krant zet, daalt die prijs niet, maar wordt een bodem in de markt gelegd.”
Eerder dit jaar liepen de discussies over de topinkomens weer hoog op nadat was gebleken dat veel bestuursleden van grote bedrijven in 2004 veel meer hadden verdiend dan in het jaar ervoor. De meeste ’gewone’ werknemers zijn er daarentegen niet of nauwelijks op vooruitgegaan.
Rabobank publiceert wel al enkele jaren een totaalbedrag dat aan bestuurders en leden van de raad van commissarissen is uitbetaald. Vorig jaar kwam dat bedrag uit op 10 miljoen euro tegen 10,8 miljoen in 2003.
Bestuursvoorzitter B. Heemskerk verklaarde op de algemene vergadering van zijn bank tevreden te zijn over de resultaten die Rabobank in de eerste maanden van dit jaar heeft geboekt. „We liggen goed op koers”, aldus de topman. Hij houdt vast aan een stijging van de nettowinst van 10 tot 12 procent voor geheel 2005. Heemskerk waarschuwde wel dat de bank er harder aan zal moeten „sjorren”, „want de wind is behoorlijk tegen.”
Rabobank voelt de gevolgen van de moordende concurrentie op de hypotheekmarkt, waar onder meer de Postbank een groot offensief is begonnen. Daarnaast heeft de bank last van de kwakkelende economie en de krappere rentemarges.
Heemskerk wil de buitenlandse activiteiten van de Rabobank gaan uitbouwen. Tot dusver werden vooral plannen ontwikkeld voor verre oorden, zoals Brazilië en de Verenigde Staten, maar de topman zegt de deur ook open te houden voor een fusie met een West-Europese partner. Een geschikte partij is echter nog niet gevonden, benadrukte Heemskerk.