Feiten in de zaak-S.
Wilhelm S. werd op 27 juli 1990 door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot TBS met dwangverpleging wegens diefstal met geweld en verkrachting. Daarmee begint een feitenrelaas van het openbaar ministerie, dat woensdagmiddag naar buiten werd gebracht. De belangrijkste feiten op een rij.
- S. wordt overgebracht naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum Veldzicht in Balkbrug (gemeente Hardenberg).
Op 7 juni brengt S. onder begeleiding een bezoek aan zijn vrouw in Eindhoven.
Na het bezoek ontsnapt S. op Utrecht-Centraal Station aan zijn begeleiders.
Veldzicht maakt op 7 juni omstreeks 16.50 uur melding van de ongeoorloofde afwezigheid van S. De kliniek geeft daarbij aan dat er geen sprake lijkt van direct gevaar voor recidive.
Alle politieregio’s worden gealarmeerd.
De echtgenote van S. onderhoudt contact met een maatschappelijk werkster die is verbonden aan Veldzicht. S. belt sinds zijn verdwijning incidenteel en onregelmatig naar zijn echtgenote, onbekend is waarvandaan. Geprobeerd wordt via de maatschappelijk werkster en zijn vrouw S. ertoe te bewegen zich vrijwillig te melden.
Ondertussen komen bij de politie diverse meldingen binnen dat S. ergens zou zijn gezien.
Zondag besluit justitie een foto van S. te laten zien in het tv-programma Opsporing Verzocht.
Dinsdag ziet een visser een bootje op het Noordhollandskanaal, in de buurt van Landsmeer, komen aandrijven. Hij kijkt erin en ziet het lichaam van een man. De visser schakelt de politie in.
Aan de hand van de vermoedelijke identiteit blijkt dat de dode een bejaarde slachtoffer uit Amsterdam is.
Tijdens het doorzoeken van de woning in Amsterdam ziet een politieman in de binnentuin een man. Die wordt aangehouden.
Op het politiebureau kan definitief worden vastgesteld dat het om S. gaat.
S. krijgt één keer per week antibus, een medicijn in verband met alcoholgebruik. Dat zorgt voor misselijkheid en braken na het gebruik van alcohol. Zonder dit medicijn zou hij na verloop van tijd kunnen terugvallen in alcoholgebruik en dit zou uiteindelijk in recidive kunnen resulteren. De kans dat hij geweld zou uitoefenen als hij in het nauw zou worden gedreven, werd niet uitgesloten.