Buitenland

Lagerhuis stemt over adoptie door homo’s

LONDEN - Geadopteerde kinderen hebben een stabiele omgeving nodig. Daarover zijn voor- en tegenstanders van adoptie door homo-ouders in Groot-Brittannië het eens. Maar of een huwelijksplechtigheid aan die stabiliteit kan bijdragen, verdeelt hen nog.

16 May 2002 09:27Gewijzigd op 13 November 2020 23:34

Het Britse Lagerhuis debatteert en stemt donderdagmiddag over een regeringsvoorstel dat alle adoptieregelingen herziet. Minister Alan Milburn van Gezondheidszorg zei vorige week in het parlement dat het voornaamste doel „eenvoudigweg is de groep van mogelijke adoptieouders te laten groeien. Zo veel mogelijk kwetsbare kinderen moeten de kans hebben in een stabiel gezinsleven op te groeien”, aldus minister Milburn.Op dit moment worden jaarlijks gemiddeld 3000 kinderen aan een nieuw gezin toegewezen. Maar dat is eigenlijk te weinig, waardoor veel kinderen nu onder tijdelijke voogdij staan. Volgens berekeningen zal het aantal adopties door de nieuwe wet met ongeveer 1000 stijgen. In Groot-Brittannië gaat het bij adoptie meestal om binnenlandse kinderen.

In het Lagerhuis ligt echter ook een amendement van Labour-kamerlid David Hinchcliffe dat adoptie ook mogelijk maakt voor ongetrouwde paren, inclusief homoparen.

Volgens Hinchcliffe is het vrij logisch dat ongetrouwde stellen kinderen kunnen adopteren. „Op dit moment kunnen alleenstaanden zelfs al adopteren. Het gebeurt niet vaak, maar het mag en het komt voor. Ook alleenstaande homo’s. Als dat eenmaal al zo is, kun je ongetrouwde paren niet uitsluiten.”

Ook met het oog op de toekomst is adoptie door ongetrouwden onvermijdelijk, zegt Hinchcliffe. „Volgens de huidige modellen zal over twintig jaar eenderde van de bevolking niet meer getrouwd zijn maar samenwonen. Regeren is vooruitzien. Je moet daar voorzieningen voor treffen.”

Adoptie door homoparen is internationaal nog vrij uitzonderlijk, maar wint toch terrein, zo blijkt uit gegevens van het Marriage Law Project van de Catholic University of America in Washington. Nederland en Noorwegen zijn in het oog lopende voorbeelden. In veel andere landen, bijvoorbeeld Zweden, is men bezig met wetgeving op dit vlak. Maar ook in de deelstaat Newfoundland in Canada treedt dezer dagen een wet in werking waarmee homo’s een gezin kunnen stichten.

In Zuid-Afrika was adoptie alleen maar mogelijk voor getrouwde koppels. Maar vorig jaar won een lesbisch stel een rechtszaak waarin de vrouwen eisten dat ook zij een kind zouden moeten kunnen adopteren. De nieuwe grondwet van Zuid-Afrika verbiedt immers zowel ongelijke behandeling op grond van „huwelijkse staat” als op grond van „seksuele oriëntatie.” Het Grondwettelijk Hof doet een dezer dagen uitspraak over het hoger beroep in deze zaak.

In de Verenigde Staten van Amerika bestaat geen eenduidig beeld, omdat de adoptiewetgeving door de staten is geregeld. Acht staten, zoals Vermont, Massachusetts en New Hampshire, hebben de mogelijkheid van homoadoptie uitdrukkelijk in de wet opgenomen. Drie andere staten, Utah, Mississippi en Florida, hebben dit juist weer bij wet verboden. In veel andere staten is de zaak overgelaten aan gerechtshoven.

In Groot-Brittannië mag er dan donderdag over een voorstel worden gestemd, dat zegt niet dat er geen weerstand tegen is. In de afgelopen jaren kwam de anglicaanse aartsbisschop George Carey al enkele keren in botsing met de homobeweging, omdat hij zich uitsprak tegen adoptie van kinderen door homoseksuelen.

The Christian Institute heeft zich de afgelopen jaren ook ingespannen om de meningsvorming over homoadoptie te beïnvloeden. „Alleen het huwelijk voorziet in de stabiele omgeving waarbinnen kinderen kunnen opgroeien”, zegt woordvoerder Mike Judge. „Er zijn genoeg echtparen en onder hen zijn er ook voldoende die een kind zouden willen adopteren. Als de regering het aantal adoptiegezinnen wil uitbreiden, kan ze een gerichte campagne opzetten. Homoparen vormen slechts 0,2 procent van alle huishoudens. Zelfs als die allemaal een kind adopteren, helpt dat nog niet veel. Het gaat uiteindelijk ook meer om het normaliseren van de homoseksuele leefwijze.”

De belangrijkste bezwaren van The Christian Institute tegen adoptie door homo’s zijn dat dit een slechte uitwerking op kinderen heeft, aldus Judge. „Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat kinderen later leerproblemen krijgen en in verwarring raken over hun geslachtelijke identiteit. Velen van hen worden later ook homoseksueel. Dit soort onderzoek is niet breed bekend. Wij hebben daarom begin dit jaar zelf een boek gepubliceerd waarin we alle argumenten bij elkaar brengen.

Wij zeggen niet dat homoseksuelen niet van een kind kunnen houden. Natuurlijk kunnen zij dat wel, maar er is meer nodig om kinderen op te voeden. De stabiliteit van de relatie tussen de beide ouders is daarin een belangrijke factor. En het is aangetoond dat huwelijken tussen een man en een vrouw veel steviger zijn dan verhoudingen tussen homo’s, die gemiddeld maar 21 maanden duren.”

Parlementslid David Hinchcliffe is niet onder de indruk van Judges argumenten. „In Groot-Brittannië zijn huwelijken helemaal niet zo stabiel als je wel zou denken. Wel ben ik het ermee eens dat alleen paren die kunnen aantonen een duurzame relatie te hebben, in aanmerking komen om een kind aan te nemen. Maar men hoeft niet eerst een huwelijksceremonie te hebben ondergaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer