Binnenland

„Pormes volgde terreurtraining bij PLO"

GroenLinks–senator Sam Pormes (51) heeft zich eind jaren zeventig toegang verschaft bij de groep radicale Molukse jongeren die verantwoordelijk was voor de treinkapingen en andere gewelddadige acties eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Hij wist zich toen geaccepteerd te krijgen door met zijn terreurtraining bij de PLO in Jemen te schermen.

ANP
15 June 2005 20:39Gewijzigd op 14 November 2020 02:39

Dat zegt Ben Maryanan, een Molukker die destijds zelf ook in deze extremistische kringen verkeerde. Hij vindt dat de „gelogen ontkenning" van Pormes hierover aan de kaak gesteld moet worden. „Als volksvertegenwoordiger moet hij eerlijk zijn over zijn verleden".

Pormes is al eerder geconfronteerd met zijn vermeende opleiding in een Palestijns opleidingskamp voor terroristen, eind jaren zeventig. Tot op de dag van vandaag blijft hij stellig ontkennen dat hij een dergelijke training heeft gevolgd.

Woensdag zei Pormes in een reactie dat Ben Maryanan onzin praat, waarschijnlijk uit rancune. „Dat is triest", aldus Pormes. „Ik ben namelijk nooit geaccepteerd, dat is logisch omdat ik me altijd heb afgezet tegen het RMS–ideaal, (een eigen republiek voor de Zuid–Molukken, red). Ik heb helemaal geen deel van die groep uitgemaakt. Dat is allemaal gelogen".

Vorige maand heeft GroenLinks minister Donner van Justitie gevraagd om te onderzoeken of Pormes heeft gelogen over zijn vermeende deelname aan de guerillatraining. Die zou hebben plaatsgevonden in Zuid–Jemen. Het weekblad HP/De Tijd kwam in mei met nieuw bewijs. Het blad maakte melding van een rapport van de toenmalige Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) met een ’beknopt overzicht van nationale en internationale terroristische organisaties’. Daarin wordt de deelname van Pormes aan een PLO training genoemd.

Maryanan zat tijdens de tweede treinkaping van Molukkers in 1977 in De Punt samen met Sam Pormes in een soort ’steungroep’ voor de kapers. Maryanan en ook de andere betrokken Molukkers hebben nooit aan de uitlatingen over de opleiding van Pormes in Jemen getwijfeld. „Hij heeft het toen zelf vaak genoeg verteld en hij heeft het als er over gesproken werd, nooit ontkend".

„De verhalen waren zo onderbouwd, dat ze voor ons geloofsbrieven waren", vertelt Maryanan. „Pormes werd aanvankelijk als buitenstaander beschouwd, zonder deze geschiedenis aannemelijk te maken was hij nooit tot de groep toegelaten".

In de HP/De Tijd van deze week bevestigt Antis Maryanan de conclusie van zijn familielid Ben Maryanan. „Sam heeft me herhaaldelijk over die reis verteld". Ook Antis Maryanan is jarenlang met Pormes opgetrokken.

Pormes heeft in 2001 ontkend dat hij eind jaren zeventig, begin jaren tachtig überhaupt bij gewelddadige acties betrokken is geweest. De senator heeft in 1982 echter zeven maanden in voorarrest gezeten voor het beschieten van een politieauto. Geen van de inzittenden werden daarbij geraakt.

„De politieauto werd door vele kogels geraakt", vertelt Maryanan. Twee van zijn familieleden waren ook bij deze schietpartij betrokken. De rechtbank in Assen veroordeelde Pormes, maar de senator werd door het gerechtshof in Leeuwarden vrijgesproken. „Dit kwam door onrechtmatig verkregen bewijs", weet Maryanan. „Maar hij was wel degelijk bij de schietpartij betrokken. Dat weet ik zeker, want twee van mijn familieleden waren er zelf ook bij".

Pormes ontkent ook zijn betrokkenheid bij deze schietpartij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer