„Verbeter zorg voor migrainepatiënten”
Meer patiënten die lijden aan migraine, moeten deskundige medische zorg krijgen.
Voor deze patiënten dienen twee keer zo veel medicijnen beschikbaar te komen. De helft van de patiënten die gebaat zijn bij een preventieve behandeling, moeten die ook krijgen.
Dat staat in een verklaring over migraine, die artsen en patiënten deze week tijdens een congres in Rome opstellen. In vijf jaar moet het percentage migrainepatiënten dat door huisartsen wordt behandeld, toenemen van 30 tot 50. Het aandeel van patiënten dat therapie krijgt bij acute aanvallen, moet toenemen van 40 tot 70 procent.
Volgens congresvoorzitter H. Diener, hoogleraar neurologie aan de universiteit van Duisburg, zijn dat geen moeilijke doelstellingen. „Het is in feite niet meer dan het verhogen van de standaarden voor de zorg naar een acceptabel niveau.”
Of het niet moeilijk is, valt nog te bezien, zegt de Nederlandse neuroloog M. Bomhof van het Amphia Ziekenhuis in Breda. „Migraine wordt nog steeds niet al te serieus genomen. Niet door huisartsen en ook niet in de academische sfeer. Migraine wordt vaak verward met hoofdpijn, zowel door patiënten als medici.”
Diener noemt het onaanvaardbaar dat zo veel patiënten nog steeds niet onder controle staan, hoewel er voor het overgrote deel van hen al wel oplossingen zijn. „Het is daarom essentieel dat artsen, de World Headache Alliance en de European Headache Federation nauwer met patiënten samenwerken om hun huidige therapieën opnieuw te beoordelen en onze middelen effectiever te gebruiken.”
Migraine, hoofdpijn die in aanvallen komt, wordt wel ”de vergeten epidemie” genoemd. De pijn komt plotseling op en zit meestal aan één kant van het hoofd. Hij is hevig of bonzend en wordt door inspanning erger. De aanval gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven en kan 72 uur duren.
Elke dag hebben meer dan 2 miljoen Europeanen een aanval. In de meeste landen treft migraine bijna een op de vijf van alle vrouwen en een op de veertien mannen. De ziekte kost de Europese economie meer dan 10 miljard euro als gevolg van onder meer werkverzuim. In Europa is migraine daarmee na dementie de duurste neurologische aandoening.