Kerk & religie

Noorderkerk wil met boodschap naar buiten

„Hoe kunnen we anno 2005 een dynamische gereformeerde kerk zijn? We moeten geen gereformeerde enclaves zijn, maar we moeten met onze boodschap naar buiten treden.” Dit stelde ds. C. van Duijn, predikant van de Noorderkerk in Amsterdam, zaterdag tijdens de ambtsdragersvergadering van het Grotestedenberaad.

Van een medewerker
13 June 2005 09:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:38

De bijeenkomst, die belegd werd door de Gereformeerde Bond, vond gedeeltelijk plaats in de Noorderkerk en gedeeltelijk in gebouw Hebron. Hoe wil ds. Van Duijn de gereformeerde boodschap naar buiten brengen? Dat doet hij in de eerste plaats door zelf in de wijk, de Jordaan, te gaan wonen en er zijn kinderen naar school te brengen om zo verbonden te zijn met de mensen.

Verder is de kerk zowel doordeweeks als ’s zondags tijdens de dienst open, zodat mensen de kerk vrij binnen kunnen gaan. Het gebeurt wel dat toeristen even komen kijken en weer vertrekken. De prediking is bijbelgetrouw en contextueel. „Diepgang betekent in de stad niet automatisch kerkgang. Diepgang kan ook een belemmering vormen voor de mensen. Het is belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de Amsterdammers.”

Op dit moment wordt de Noorderkerk nog grotendeels bezocht door mensen buiten de geografische wijk. Omdat het de bedoeling is dat mensen uit de wijk ook weer naar de kerk zullen gaan, is er buurtonderzoek verricht, dat als doel had de bevolking van de Jordaan in beeld te brengen, vertelde vicaris F. Hoogendijk. „Paulus verkende de stad Athene ook voor hij er preekte. De uitkomst van het buurtonderzoek was dat er in deze wijk veel hoogopgeleide, blanke alleenstaanden wonen, die belangstelling hebben voor de wereld om hen heen.”

Ds. Van Duijn: „Een denktank gaat kijken hoe men deze mensen kan bereiken. Een van de mogelijkheid is het intellectuele debat, zoals dat in Utrecht al gebeurt. Engelsen als John Stott, J. I. Packer en Allister McGrath zijn beter in het bereiken van onkerkelijken dan wij. Er zal contact gezocht worden met de gemeente van Tim Keller in New York, die ervaring heeft in dergelijke situaties.”

In gebouw Hebron is men ook volop bezig om naar buiten te treden, maar dat gebeurt anders dan in de Noorderkerk. Hebron ligt in de Spaardammerbuurt, waar authentieke Amsterdammers, allochtonen en hoogopgeleiden een heterogeen geheel vormen. De aandacht wordt gericht op de eerste twee groepen. „Verslaving komt veel voor. Kernnotities voor zulke mensen zijn hoop, bemoediging, vrede en omkeer”, zei evangelist P. Smits.

In Hebron worden ’s zondags diensten gehouden voor een groep van zo’n 25 mensen, waarvan er circa 20 uit de buurt afkomstig zijn. „We waren zelf verrast dat de eenvoudige vorm van de dienst, waarin het Woord centraal staat, de mensen aansprak”, aldus Smits.

Hij gaf aan dat een zelfstandige wijkgemeente niet haalbaar is, omdat er dan problemen zouden komen die verband houden met financiën en ambtsdragers. Hebron zal fungeren als dochtergemeente van de Noorderkerkgemeente. Elke zondag doet een ouderling uit de Noorderkerk er dienst.

Tijdens doordeweekse activiteiten helpen in totaal vijftig vrijwilligers uit de Noorderkerk een handje. Dat werk bestaat onder andere uit assisteren bij de wekelijkse maaltijd met buurtbewoners, bij de kinder- en de tienerclub en bij uitstapjes. Het is de zorg van Smits om de samenhang tussen de verschillende activiteiten te versterken.

Hij vindt het allerbelangrijkste dat mensen naar de kerk komen en hij hoopt dat de geleerde teksten die kinderen tijdens een bijzondere kerkdienst opzeggen daaraan bijdragen, evenals de feestelijke maaltijd na enkele diensten. Het familie-uitstapje als afsluiting van het kinderclubseizoen heeft hem veel moed gegeven. Turkse, Surinaamse en Marokkaanse ouders gingen mee naar de speeltuin.

„Zou je niet somber worden van de achteruitgang van het christelijk geloof in de stad?” zo vroeg ds. D. M. van der Linde uit Rotterdam-Hillegersberg zich af in de ambtsdragerspreek. „Was geloven vroeger echt gemakkelijker? We romantiseren de oude tijd wel eens, als we denken dat het geloof de mensen vroeger op een presenteerblaadje werd aangeboden”, was zijn antwoord. „We versomberen het heden als we menen dat God het nu laat afweten. God is nabij in het tumult. In de heksenketel hoor je de voetstappen van de Herder.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer