Economie

Citigroup schikt voor miljarden in Enron-zaak

Het Amerikaanse Citigroup, ’s werelds grootste bank, heeft vrijdag ingestemd met een schikking van 2 miljard dollar in de zaak Enron, het energieconcern dat door fraude in de boekhouding ten onder is gegaan.

ANP
10 June 2005 23:06Gewijzigd op 14 November 2020 02:38

De zaak was aangebracht door beleggers in aandelen en obligaties van Enron. Zij klaagden Citigroup aan voor de adviezen die zijn analisten hadden gegeven. De schikking is tot op heden de grootste die voortvloeit uit de ondergang van Enron. De zaak werd geschikt in een zogenoemde ”class-action suit”, waarbij iedere belegger die zich gedupeerde voelde zich bij de zaak kon aansluiten. Citigroup werd ervan beschuldigd het energieconcern te hebben geholpen om miljarden aan schulden buiten de boeken te houden.

Het besluit van Citigroup om de zaak te schikken kan verstrekkende gevolgen hebben, menen analisten. Het voert mogelijk de druk op sommige andere effectenbanken op om ook een regeling te treffen met ontevreden beleggers. Tot de banken die nog een claim boven hun hoofd hangt behoren J.P. Morgan Chase, Credit Suisse First Boston, Merrill Lynch, Deutsche Bank en Toronto Dominion Bank.

„Beleggers gaan door met het aanklagen van andere betrokken bedrijven, waaronder banken die willens en wetens beleggers in effecten van Enron hebben misleid”, liet William Lerach, de voornaamste jurist van de beleggers, weten.

Eerder hadden Lehman Brothers voor 222 miljoen dollar en Bank of America voor 69 miljoen dollar soortgelijke zaken geschikt. Met de regeling van Citigroup komt het totale bedrag dat beleggers hebben weten los te krijgen op 2,5 miljard dollar. Ze claimen door de ondergang van Enron bij elkaar 30 miljard dollar te hebben verloren.

Citigroup moest vorig jaar ook al met 2,65 miljard dollar over de brug komen na aantijgingen dat de bank beleggers in het telecomconcern WorldCom had misleid. Topman Charles Prince van Citigroup, die in oktober 2003 de toppositie overnam van Sanford Weill, heeft het herstel van de beschadigde reputatie van de bank tot zijn voornaamste taak gemaakt.

„Het oplossen van grote zaken als deze is een speerpunt in het beleid van Citigroup. Dan kunnen we dit moeilijke hoofdstuk in onze geschiedenis afsluiten”, aldus Prince. Hij wil van Citigroup de meest gerespecteerde internationale financiële dienstverlener maken. De 300.000 werknemers van Citigroup krijgen daarvoor onder meer les in ethiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer