Hoger collegegeld oudere studenten in strijd met de wet
Universiteiten mogen niet zomaar hoger collegegeld vragen aan studenten die ouder zijn dan dertig jaar. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft dit deze week bepaald in een zaak die was aangespannen door een 36–jarige studente geneeskunde aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.
Volgens de commissie heeft de VU geen goede redenen om aan de studente 1800 euro collegegeld te vragen, terwijl studenten onder de dertig het normale collegegeld van 1476 euro betalen. De VU maakt daarom een verboden onderscheid naar leeftijd.
De universiteit beroept zich op de standpunt van het kabinet, dat bij de behandeling van de Wet Gelijke Behandeling in de Tweede Kamer zei dat aan studenten boven de dertig meer collegegeld gevraagd kan worden. Dit zou nodig zijn om de collegegelden voor jongere studenten laag te houden. Maar de Commissie Gelijke Behandeling verwerpt dit argument omdat het hogere collegegeld slechts een drempel opwerpt voor dertigplussers.
Verder voerde de VU aan extra inkomsten nodig te hebben om het hoofd te kunnen beiden aan bezuinigingen en extra kosten die internationalisering en de invoering van de bachelor–masterstructuur met zich meebrengen. De CGB stelt dat de VU met de hogere collegegelden voor oudere studenten slechts 1,7 miljoen euro binnenhaalt, 0,5 procent van alle inkomsten.
Universiteiten en hogescholen hebben op grond van de wet hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek het recht om aan studenten van dertig jaar en ouder een hoger collegegeld te vragen. De CGB heeft nu getoetst of de VU ook gerechtvaardigd was om van dit recht gebruik te maken.
De VU kon vrijdag nog geen commentaar geven op de uitspraak.