Senaat eens met nieuw zorgstelsel
De Eerste Kamer gaat akkoord met de invoering van een nieuw zorgstelsel per 1 januari. Het CDA geeft geen steun aan de wens van de linkse oppositie om de stelselherziening met een jaar uit te stellen.
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid nam dinsdag tijdens een uren durend debat in de Senaat de belangrijkste bezwaren van CDA-senator Van Leeuwen tegen de samenvoeging van particuliere ziektekostenverzekeringen en ziekenfondsen weg. Daarmee was de dreiging dat de christen-democraten voor uitstel zouden pleiten, van tafel. Om zijn plannen goedgekeurd te krijgen, heeft Hoogervorst steun van het CDA nodig. Volgende week zal de Eerste Kamer nog hoofdelijk over de wet stemmen.
Hoogervorst overtuigde de Eerste Kamer ervan dat elke cliënt in het nieuwe stelsel zijn eigen huisarts kan kiezen. Verzekeraars hebben volgens de bewindsman een zorgplicht ten aanzien van de verzekerden.
CDA-senator Van Leeuwen maakte tijdens haar eerste termijn een probleem van enkele honderdduizenden mensen die om uiteenlopende redenen per 1 januari onverzekerd zouden zijn. Hoogervorst deed een aantal toezeggingen waardoor dat aantal tot een minimum beperkt zal blijven. Alle verzekeraars zullen dit najaar hun klanten een aanbod doen dat in grote lijnen overeenkomt met de huidige polis. Als de verzekerde niet reageert, wordt de polis stilzwijgend voortgezet.
De bewindsman zal zich persoonlijk inzetten voor een goed verloop van de invoering. Als het een chaos wordt, stapt de minister op, zo zei hij met zoveel woorden. Als blijkt dat de voorbereidingen niet goed verlopen, kan de bewindsman ook nog tot uitstel besluiten. De definitieve invoering van de wet regelt hij met een aparte invoeringswet. Die komt in oktober in de Senaat aan de orde. De bewindsman beloofde dat hij enkele miljoenen euro’s beschikbaar stelt om patiënten- en consumentenorganisaties te ondersteunen bij de invoering van de nieuwe wet.
Als de voorbereidingen goed verlopen, zal het CDA in oktober geen uitstel bepleiten. „Ik ben zielsblij met de toezeggingen. Ik vecht me liever kapot voor deze wet dan dat ik uitstel bepleit”, zo zei Van Leeuwen dinsdag. Ook VVD, D66, SGP en ChristenUnie stemmen in met invoering per 2006.
Hoogervorst beloofde aan SGP-senator Van den Berg dat hij binnen afzienbare tijd met een aantal academische ziekenhuizen zal overleggen over een kwaliteitsimpuls voor palliatieve zorg. De SGP’er is bang dat door de invoering van het nieuwe stelsel verzekeraars minder bereidheid tonen geld te steken in kwaliteitsverbetering van zorg rond het levenseinde.
Minister Hoogervorst toonde zich verheugd over de opstelling van de Senaat. De samenvoeging van ziekenfondsen en particuliere verzekeringen staat al dertig jaar op de politieke agenda.
De nieuwe basisverzekering in de zorg geldt voor alle Nederlanders. Iedere volwassene moet naar verwachting een premie van zo’n 1100 euro per jaar betalen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders.
Mensen met lage en middeninkomens krijgen een zorgtoeslag. De Belastingdienst zal de toeslag maandelijks voorafgaande aan de premiebetaling uitkeren. De toeslag kan oplopen tot ruim 400 euro voor een alleenstaande en 1200 euro voor een stel.
Ook studerenden komen voor de zorgtoeslag in aanmerking. Zij krijgen een extra tegemoetkoming via de aanvullende beurs. Om de eventuele financiële nadelen te compenseren, schaft de overheid per 1 januari ook het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting af.
Zie ook pag. Binnenland: ”Debatteren zonder het woord patiënt”.