Opinie

Schrap heffing over gouden handdruk

Staatssecretaris Wijn bepleit een flinke extra belastingheffing over de gouden handdruk. Dat besluit heeft hij dinsdagmiddag opgeschort. Chris Baggerman

8 June 2005 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

en Henk-Jan Versteeg pleiten voor het schrappen van de heffing. Ruim een week geleden publiceerde staatssecretaris Wijn van Financiën een beleidsbesluit over de fiscale behandeling van ontslagvergoedingen die na 26 mei 2005 tot stand zijn gekomen. Vooral de oudere werknemer zou hierdoor getroffen worden. Hij zou geconfronteerd worden met een flinke extra belastingheffing over de gouden handdruk. Dit besluit moet niet opgeschort worden, maar definitief naar de prullenbak verdwijnen.

Er brak een storm van protest los in de Tweede Kamer en de Stichting van de Arbeid reageerde afwijzend. De staatssecretaris is onder deze druk bezweken en heeft uiteindelijk eieren voor zijn geld gekozen. Gistermiddag heeft hij de Tweede Kamer laten weten zijn omstreden besluit op te schorten tot 30 juni. Hij heeft de bereidheid uitgesproken om zijn omstreden besluit te betrekken bij de op die dag te voeren discussie met de Kamer over het SER-advies inzake de WW en het ontslagrecht.

De gouden handdruk zou met onmiddellijke ingang belast worden met een extra heffing van 26 procent, tenzij de uitkeringen uit de gouden handdruk eindigen als de werknemer de 55-jarige leeftijd bereikt en de uitkeringen op jaarbasis niet hoger zijn dan 100 procent van het reguliere jaarloon voor de ontslagdatum. Verder behoeft er geen rekening gehouden te worden met andere uitkeringen (bijvoorbeeld WW, WAO) en de uitkeringen uit de gouden handdruk moeten uiterlijk ingaan twee jaar voordat het pensioen ingaat of voordat de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt. De hoogte van de uitkeringen, berekend volgens een bepaalde formule, mag op jaarbasis niet uitkomen boven 70 procent van het reguliere jaarloon voor de ontslagdatum. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met andere uitkeringen (bijvoorbeeld WW, WAO, VUT, (pre)pensioen).

Op grond van deze regels zou een jongere die wordt ontslagen wel een gouden handdruk kunnen ontvangen zonder extra belastingheffing. De uitkeringen dienen daarbij zodanig te zijn dat deze niet kunnen worden gebruikt als een soort VUT of (pre)pensioenregeling.

Bemiddeling
De RMU meent dat de nieuwe regels voor de oudere, ontslagen werknemer een hard gelag zijn in een vaak moeilijke periode. Vakorganisaties sluiten jaarlijks honderden sociale plannen met daarin opgenomen afvloeiingsregelingen. Zij bieden ontslagen medewerkers de mogelijkheid inkomensachteruitgang enigszins op te vangen en worden veelal gebruikt om bemiddelingsactiviteiten of scholing te bekostigen.

Vertrekregelingen zorgen ervoor dat bij noodgedwongen beëindiging van de arbeidsovereenkomst een en ander gesmeerd verloopt. Met de nieuwe voorgenomen regeling spant staatssecretaris Wijn het paard achter de wagen. Het enige wat hij bereikt is juridisch verzet van werknemers tegen hun ontslag. Daar zit niemand op te wachten. Daarom moet dit besluit definitief naar de prullenbak verdwijnen.

De auteurs zijn werkzaam bij de RMU respectievelijk Roza Accountants.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer