Binnenland

Remkes machteloos tegen spookpolitici

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken kan niets uitrichten tegen raads- en statenleden die nooit vergaderingen bijwonen, maar weigeren hun zetel op te geven.

Redactie politiek
7 June 2005 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

Dat heeft het ministerie laten weten aan provincies en gemeenten die zich beklaagden over zulke spookpolitici. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is het juridisch niet mogelijk tegen raads- en statenleden op te treden op grond van langdurige afwezigheid zonder geldige reden. Doorgaans straft het kwaad zichzelf. „Een volgende keer worden zulke politici in de praktijk niet meer gekozen”, aldus de woordvoerder.

De provincie Gelderland vroeg het ministerie onlangs actie te ondernemen tegen het statenlid De Boer van de SP. Hij laat al twee jaar verstek gaan bij vergaderingen. De Boer werd in 2003 gekozen. Vrij snel daarna werd hij na ruzie uit de fractie gezet. Zijn vergoeding van ruim 11.000 euro per jaar loopt intussen gewoon door. Ook strijkt hij nog gewoon zijn onkostenvergoeding op.

De Boer kreeg bekendheid als woordvoerder van de omstreden pro-Palestijnse activiste Gretta Duisenberg. Hij zegt dat hij een burn-out heeft en om die reden schittert door afwezigheid.

Friesland kent een vergelijkbaar geval. Het statenlid Kuipers laat sinds mei vorig jaar verstek gaan. Ook hij behoorde tot de SP. Naar zijn zeggen kreeg hij het aan de stok met zijn fractie vanwege zijn verzet tegen de subsidie voor een cursus ”Verzet bij uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers”. Kuipers zegt zich tegenwoordig thuis te voelen bij Geert Wilders.

In Amsterdam blijkt een uit Pakistan afkomstig deelgemeenteraadslid de afgelopen twee jaar 48.000 euro te hebben ontvangen terwijl hij maar vijf vergaderingen bijwoonde. Hij heeft intussen bedankt. Volgens een woordvoerder van het ministerie is hij zeker niet het enige voorbeeld van een spookraadslid.

De enige mogelijkheid die Binnenlandse Zaken ziet om spookpolitici aan te pakken, is de vergoeding te verminderen. „Provinciale staten en gemeenteraden kunnen besluiten dat een deel van de vergoeding alleen wordt uitgekeerd als iemand ook daadwerkelijk aanwezig is. Ook kan de onkostenvergoeding afhankelijk worden gemaakt van de uitgevoerde activiteiten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer