„Vergeving is absolute noodzaak”
Het onderwerp vergeving heeft volgens ds. P. den Butter de hoogste prioriteit, want zonder vergeving kan niemand voor God bestaan. „Dat weegt voor ons des te zwaarder vanwege onze kennis dat God in het bloed van Christus een middel tot verzoening gaf.”
„Dit offer wordt vrijelijk aan allen en eenieder in de prediking aangeboden, waar iedere zondaar wordt genodigd tot dit bloedoffer te komen”, aldus de christelijk gereformeerde predikant uit Middelharnis, die donderdagavond de lezingencyclus van Depositum Custodi (DC) in Utrecht afsloot. Het jaarthema van de reformatorische studentenvereniging was ”Rood als scharlaken, wit als sneeuw” en ging over schuld en vergeving.
Ds. Den Butter hield een lezing over ”Bij U is vergeving; vergeving van zonden door Jezus Christus”. Hij noemde drie oorzaken waarom zo velen zich niet of nauwelijks druk maken om de vergeving van zonden. Allereerst geloven sommigen niet echt dat de zonde erg is. Anderen denken dat het uiteindelijk allemaal wel meevalt, of dat ze op het laatste moment wel behouden zullen worden. Een derde categorie denkt maar al te gemakkelijk denkt dat het in orde is.
Volgens de predikant zal iedereen die de Bijbel eerlijk leest en zichzelf eerlijk beoordeelt, beseffen dat het een absolute noodzaak is om vergeving van zonden te kennen. „De verschillende woorden met hun betekenissen die de Schrift gebruikt, wettigen maar één conclusie: vergeven kan God alleen en Hij doet het grondig. Geen enkele prestatie van de mens kan vergeving bewerkstelligen. God heeft geen motief dan alleen loutere genade. Er is geen grond dan alleen de genoegdoening van Christus.”
Het deelhebben aan vergeving gebeurt in de weg van bekering en geloof, benadrukte de predikant. „Bekering in de drie aspecten van verbrokenheid, belijdenis en terugkeer geeft geen recht op, maar baant wel de weg tot vergeving. Bekering zonder geloof is ondenkbaar, evenals geloof zonder bekering.”
De predikant analyseerde enkele bijbelse uitdrukkingen. „In de Bijbel wordt het zien in het geloof gelijkgesteld aan het deelhebben aan de beloofde vergeving, zoals bij de koperen slang en het schuld overnemende offerdier. Vandaar dat de uitdrukking ”zien is nog geen hebben” niet klopt.”
„Toch kunnen er wel degelijk veel belemmeringen opkomen”, aldus de predikant. „Ieder mens verzet zich tegen schuldbelijdenis. Men kan anderzijds echter ook denken te zwaar gezondigd te hebben.”
Op de vraag of vergeving wel of niet voorwaardelijk is, antwoordde ds. Den Butter: „In eigenlijke zin kan vergeving nooit conditioneel zijn. Toch spreekt de Bijbel zelf over condities, zoals zelf vergevingsgezind te zijn tegenover anderen. Dan nog zijn het eigenlijk geen voorwaarden omdat het de Heere Zelf is Die dit alles werkt. Omdat God geen enkele verplichting heeft vergeving te schenken, zal het uiteindelijk altijd uitlopen op het roemen van de genade”, zo zei de predikant. „Vanwege de grootheid van Zijn naam is er alle reden om ons met al onze zonden en ellende tot God te wenden.”