Europese regeling overwerk nog niet van kracht
Voorlopig komt er geen Europese, grensoverschrijdende regeling voor het aantal overwerkuren dat is toegestaan. De Europese ministers van Sociale Zaken konden daarover donderdag in Luxemburg geen overeenstemming bereiken.
Groot-Brittannië verzette zich tegen een beperking van het aantal overwerkuren tot maximaal negen per week. Experts van de EU-lidstaten gaan de kwestie nu opnieuw bespreken.
Volgens de Britse regering vormt een Europese beperking een rem op de economische groei. Daarom wil Groot-Brittannië het ook mogelijk maken dat gewone werkweken langer dan 48 uur duren. Onder druk van het Europees Parlement, dat hierover volledig medebeslissingsrecht heeft, wilde Europees commissaris Spidla (Sociale Zaken) het Britse uitzonderingsrecht om langere werkweken toe te staan weer inperken.
Londen houdt echter vast aan het recht om een werkweek langer te laten duren en wil dat bijvoorbeeld ook artsen ”slaapdiensten” mogen uitvoeren van maximaal 72 uur aan één stuk. In het verlengde van deze discussie vroeg het Europees Parlement ook om een werkweek inclusief overuren niet langer dan 55 uur te laten duren. Dat komt neer op maximaal negen uren overwerk per week. Eerder was die limiet nog op 65 uur per week gezet. Ook hierin blijft Londen vasthouden aan een meer flexibele arbeidswetgeving.