Kerk & religie

„China speelt spelletje met Vaticaan”

De toenaderingspogingen van China tot het Vaticaan zouden een dekmantel zijn voor een politiek doel: Taiwans enige Europese bondgenoot dwingen om alle diplomatieke banden met het eiland te verbreken. De Taiwanese kardinaal Paul Shan vindt dat het communistische China dat streven moet loslaten als het banden wil aanknopen met het Vaticaan.

Kerkredactie
1 June 2005 09:33Gewijzigd op 14 November 2020 02:36

Dat meldde het Britse persbureau Reuters dinsdag.

China heeft in april laten weten de relatie met het Vaticaan te willen normaliseren op voorwaarde dat Rome de banden met Taiwan verbreekt en belooft zich niet met binnenlandse aangelegenheden -inclusief de benoeming van bisschoppen- te bemoeien. Het geschil daarover vormde de afgelopen decennia het belangrijkste obstakel in de relatie tussen China en het Vaticaan.

„De communisten in China schromen niet om godsdienst als politiek te behandelen”, zegt Shan. „Ze willen alleen een kerk creëren die totaal niet gebonden is aan universele waarden, zonder bijzondere banden met de paus.” Shan, de enige etnisch-Chinese kardinaal ter wereld, benadrukte dat er sinds 2000 geen officieel contact is geweest tussen Peking en het Vaticaan.

Bisschop Joseph Zen van het bisdom Hong Kong heeft onlangs gesuggereerd dat het Vaticaan bereid is tot een compromis over de bisschopsbenoemingen. Rome zou volgens Zen bovendien bereid zijn om de betrekkingen met Taiwan te verbreken om de godsdienstvrijheid voor de rooms-katholieken in China veilig te stellen. Volgens de bisschop van Hong Kong is er eind 2004 tussen beide partijen een informele dialoog gestart, die wordt gevoerd door derden.

Volgens schattingen leven in China tussen de 8 en 12 miljoen ’clandestiene’ rooms-katholieken die in het geheim de paus erkennen. Hoewel ze duidelijk in de meerderheid zijn ten opzichte van de 300.000 rooms-katholieken in Taiwan, geloven de rooms-katholieke leiders op het eiland niet dat het Vaticaan snel een overeenkomst zal bereiken met Peking. China is namelijk huiverig dat het toekennen van enige autoriteit aan de paus een domino-effect zal hebben op andere groepen, zoals moslims en Tibetanen, die ook meer vrijheid verlangen.

De Taiwanezen zijn ervan overtuigd dat het Vaticaan Taiwan niet in de steek zal laten, zelfs niet wanneer de nuntiatuur van Tapei naar Peking wordt verplaatst. „Er bestaat geen twijfel over dat het Vaticaan banden met China wil aanknopen”, zegt Joseph Cheng, aartsbisschop van Tapei, „maar het Vaticaan heeft nog nooit de relaties met enig land opgezegd.”

Het Vaticaan is een van de 26 staten die Taiwan erkennen als een onafhankelijk land. Ondanks de geruststellende woorden vrezen sommige rooms-katholieken dat het Vaticaan bereid is hen op te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer