Economie

Wijn pakt ontslagvergoeding oudere aan

Werkgevers en vakbonden zijn verbolgen over het besluit van staatssecretaris Wijn van Financiën om ontslagvergoedingen voor oudere werknemers extra zwaar te belasten. Wijn wil daarmee voorkomen dat de WW als alternatief voor de VUT wordt gebruikt.

Redactie politiek
1 June 2005 08:05Gewijzigd op 14 November 2020 02:36

Volgens bestuurder Gortzak van vakcentrale FNV is het besluit in strijd met eerdere beloftes van het kabinet. De centrale werkgeversorganisaties vinden dat het besluit waarmee Wijn dinsdag plotseling kwam „buitensporige gevolgen” heeft.

De maatregel van Wijn houdt in dat 55-plussers over een gouden handdruk boven op hun WW-uitkering (70 procent van het laatste loon) naast inkomstenbelasting ook een heffing van 26 procent moeten betalen. Werknemers onder de 55 krijgen die heffing opgelegd, als de gouden handdruk meer dan 100 procent van hun laatste jaarloon bedraagt.

FNV’er Gortzak vindt dat Wijn zich „moet schamen.” „Door dit soort ingrepen is het vertrouwen van de mensen in het kabinet tot een dieptepunt gedaald.” CAO-coördinator R. van Splunder van vakcentrale CNV wil „alles in het werk stellen om nog iets aan dit besluit gedaan te krijgen.”

Ook de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland dringen er bij staatssecretaris Wijn op aan geen heffingen los te laten op ontslagvergoedingen.

De ondernemers vinden dat gouden handdrukken niets te maken hebben met uitkeringen om eerder met pensioen te gaan. „Ontslagvergoedingen hebben immers in de eerste plaats tot doel de schade te vergoeden bij ontslag”, schrijven zij in een brief aan Wijn. Bovendien wordt door de ”VUT-strafheffing” het voor bedrijven moeilijk om ouderen te ontslaan, met een starre arbeidsmarkt tot gevolg.

Volgens een woordvoerder van de staatssecretaris van Financiën houdt het besluit van Wijn geen beleidswijziging in, maar gaat het om een verduidelijking van al bestaand beleid, dat de Tweede Kamer heeft goedgekeurd. „Aan die verduidelijking was behoefte, zowel bij de Belastingdienst als bij het bedrijfsleven en de adviespraktijk.”

Ook een zegsman van minister De Geus van Sociale Zaken wijst erop dat het om staand beleid gaat. Volgens hem wacht de minister voor het einde van dit jaar nog een advies af van sociale partners in de Sociaal-Economische Raad (SER) over de ontslagpraktijk. De Geus geeft in zijn adviesaanvraag juist aan dat het kabinet streeft naar versoepeling van de huidige praktijk om de dynamiek op de arbeidsmarkt te verbeteren.

De Tweede-Kamerleden Vendrik van GroenLinks en Kant van de SP hebben dinsdag meteen schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken aan Wijn en minister De Geus van Sociale Zaken. Vendrik spreekt van een „schending van het Najaarsakkoord.” Daarin maakten kabinet en sociale partners afspraken over onder meer de VUT. Ook Kant acht de maatregel „onacceptabel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer