Binnenland

Kiezer mag voor het eerst advies uitbrengen

De Nederlandse kiezer mag vandaag voor het eerst in meer dan tweehonderd jaar advies uitbrengen aan het parlement. De Tweede Kamer wil graag weten hoe de bevolking denkt over de Europese grondwet, een verdrag dat door de regering noodzakelijk wordt geacht voor de modernisering van de Europese Unie.

ANP
1 June 2005 06:54Gewijzigd op 14 November 2020 02:36
De cabines van de stemming worden geplaatst in een opiniepeilingen post in Amsterdam. Foto EPA
De cabines van de stemming worden geplaatst in een opiniepeilingen post in Amsterdam. Foto EPA

Het kabinet heeft in Rome al ’ja’ gezegd tegen de grondwet. En ook een meerderheid van de Kamer is voorstander van het verdrag. Als de kiezer in meerderheid echter ’nee’ zegt, zal de Kamer het verdrag niet ratificeren. Hoewel het om een niet–bindend referendum gaat, hebben de meeste partijen verklaard de uitkomst te zullen respecteren.

De laatste peilingen voorspelden dinsdag niet veel goeds voor het kabinet. De verwachting is dat tussen de 55 en 60 procent van de stemmers ’nee’ zal zeggen tegen de grondwet. Dat zou betekenen dat Nederland in navolging van Frankrijk het verdrag naar de prullenbak moet verwijzen. Een pijnlijke zaak voor twee landen die tot de ’founding fathers’ van de Europese Unie behoren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer