Kerk & religie

Ger. gem. Dordt heropend

Ds. P. Mulder heeft zaterdag de Julianakerk in Dordrecht heropend. De predikant van de gereformeerde gemeente hield zondagochtend een preek die betrekking had op de heropening. Hij sprak over 2 Kronieken 6:20.

31 May 2005 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:36
DORDRECHT – Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente aan de Mauritsweg in Dordrecht is de afgelopen maanden volledig gerestaureerd. Foto Dirk Hol
DORDRECHT – Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente aan de Mauritsweg in Dordrecht is de afgelopen maanden volledig gerestaureerd. Foto Dirk Hol

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente aan de Mauritsweg is de afgelopen maanden volledig gerestaureerd. Zo is de toren vernieuwd en de gevel grondig gereinigd. Deze heeft nu weer zijn oorspronkelijke kleur. Ook de tuin is volledig opgeknapt.

Het interieur is eveneens geheel vernieuwd. De kerk had tot nu toe zo’n 900 zitplaatsen, wat niet toereikend was voor het aantal kerkgangers. Elke zondag werden er tachtig stoelen bijgezet, maar dat was vanwege de eisen van de brandveiligheid niet meer toegestaan. Om die reden is de achtergalerij vergroot en zijn op de begane grond de plaatsen heringedeeld. Dat leverde 120 zitplaatsen op, waardoor het totaal nu komt op 1020. Volgens de bouwcommissie groeit de kerkelijke gemeente licht en is dit aantal plaatsen voldoende om de groei de komende tijd op te vangen. Er zijn 1460 leden en doopleden.

De oude banken zijn allemaal vervangen. Een deel daarvan is bestemd voor Roemenië, de overige banken doen nu dienst in een hersteld hervormde gemeente. De kansel, de doopvont en de lezenaar bleven gehandhaafd. Wel is er een nieuwe vloer aangebracht en ook heeft de kerk nu een luchtbehandelingsinstallatie met topkoeling voor de ventilatie. Het orgel, dat boven de kansel staat, wordt momenteel gerestaureerd. In november moet dit werk klaar zijn.

De Julianakerk is gebouwd in de jaren dertig. Lange tijd behoorde het gebouw toe aan de gereformeerde kerk. Achtentwintig jaar geleden nam de gereformeerde gemeente het pand over. De verbouwing begon in oktober vorig jaar. Inclusief de restauratie en de uitbreiding van het orgel, komen de kosten uit op ongeveer 1,8 miljoen euro. Een deel van het geld is bijeengebracht door acties. Bovendien was er veel inzet van vrijwilligers.

De hoofdaannemer was Koninklijke Woudenberg uit Ameide en de architect was Van Hoogevest Architecten B.V. uit Amersfoort.

Ogg Kinderdijk breidt uit
De kerk van de oud gereformeerde gemeente van Kinderdijk wordt fors uitgebreid. Het heiwerk is dinsdag van start gegaan. Vrijwilligers hebben de afgelopen weken al voorbereidend werk gedaan. Alleen de kerkzaal wordt groter. De rest van het pand, dat in 1988 is gebouwd, blijft nagenoeg hetzelfde. Momenteel zijn er zo’n 500 zitplaatsen in de kerkzaal, inclusief de plaatsen op de galerij en in de vergaderruimte.

De kerk, die aan de zijkant wordt vergroot, krijgt er zo’n 310 zitplaatsen bij, met de mogelijkheid dit in de toekomst uit te breiden met nog eens 125. Na de verbouwing wordt in principe alleen de kerkzaal gebruikt voor de erediensten. Maar bij extreme drukte kan een schuifwand worden weggeschoven, waardoor mensen ook in de vergaderzaal kunnen plaatsnemen.

De reden van de verbouwing is dat de gemeente jong is en snel groeit. De planning is dat de leden half december weer in het gebouw terechtkunnen. Tot die tijd worden de kerkdiensten gehouden in de Grote Kerk van Alblasserdam.

Jubileum Rotterdam
Vierde zij vorig jaar het 100-jarig bestaan van haar kerkgebouw, dit jaar herdenkt de christelijke gereformeerde Jeruzalemkerk in Rotterdam-Kralingen dat zij 75 jaar geleden, op 15 juni 1930, werd geïnstitueerd. De eerste predikant was ds. D. C. Overduin. Samen met de gemeenten in Sliedrecht en Giessendam werd de naam ”gereformeerde gemeente in hersteld verband” aangenomen.

Ds. D. C. Overduin is tot aan zijn overlijden op 11 december 1946 aan de gemeente verbonden geweest. Hij werd opgevolgd door zijn zoon ds. P. Overduin. In 1978 werd ds. P. Overduin ziek, waardoor hij emeritaat moest aanvragen. De gemeente was tot die tijd zelfstandig, maar kon dit niet blijven. In 1980 sloot zij zich aan bij het verband van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Vanaf 1981 tot 1993 diende ds. P. Beekhuis de gemeente. Sinds 1999 is ds. J. M. J. Kieviet aan de gemeente verbonden.

De gemeente kerkte in de afgelopen 75 jaar op verschillende plaatsen, zoals in het gebouw De Eendracht aan de Goudseweg en vervolgens het Verkooplokaal aan de Goudsesingel. In 1932 deed zich de mogelijkheid voor om een kerkgebouw aan de Jan van Loonslaan te huren. Als gevolg van het bombardement van 14 mei 1940 werd dit kerkgebouw verwoest. De gemeente week toen uit naar een gymnastieklokaal aan de Boezemsingel. Pas in 1955 beschikte de gemeente weer over een eigen kerkgebouw: Eben Haëzer aan de Linker Rottekadehof. Dit gebouw moest echter worden gesloopt vanwege stadsvernieuwing.

Opnieuw moest worden gezocht naar een nieuw kerkgebouw. In 1969 kon de gemeente de Jeruzalemkerk aan de Jeruzalemstraat in Rotterdam-Kralingen aankopen. In dit kerkgebouw komt zij nog steeds bijeen. Het jubileum wordt aanstaande zaterdag herdacht.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer