Speculaties over vertrek Bouterse uit de politiek
PARAMARIBO - Er zijn steeds sterkere aanwijzingen dat de Surinaamse ex-dictator Desi Bouterse de politiek binnenkort de rug zal toekeren. Daarmee wil Bouterse, sinds 1987 voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), de weg vrijmaken voor zijn partij om plaats te nemen in een nieuwe regering.
Er wordt al dagen druk gespeculeerd over de politieke toekomst van Bouterse, die in Nederland is veroordeeld wegens drugshandel en in eigen land als verdachte in het onderzoek naar de Decembermoorden van 1982 wordt aangemerkt. Hij deed kort voor de verkiezingen van afgelopen woensdag de toezegging dat hij de politiek vaarwel zou zeggen als zijn opponent Jules Wijdenbosch, leider van de Volksalliantie Voor Vooruitgang (VVV), meer dan vier zetels zou halen. De VVV is uiteindelijk op vijf zetels uitgekomen.„Ik ben een man van mijn woord, wat ik zeg dat doe ik ook”, zegt Bouterse, geconfronteerd met zijn eerdere uitlatingen. Volgens een bestuurslid van de NDP staat vast dat Bouterse binnenkort bekend zal maken de politiek te zullen verlaten. „Hij wordt geen presidentskandidaat zal ook zijn zetel in het parlement doorgeven aan een partijgenoot. Wel blijft hij achter de schermen actief binnen de NDP, want hij is en blijft een bepalende factor voor de partij.”
De 59-jarige Bouterse nam als lijsttrekker en presidentskandidaat van de NDP deel aan de stembusstrijd. De NDP behaalde een forse winst van het aantal parlementszetels en is met 15 zetels de grootste zelfstandige partij in de 51 zetels tellende Nationale Assemblee.
De regeringscoalitie Nieuw Front kwam, met vier partijen binnen de gelederen, op 23 zetels. Op basis van de uitslag wordt het voor alle partijen moeilijk om tot de vorming van een werkbare meerderheid te komen. De NDP wil graag in het machtscentrum komen, maar voor de meeste andere partijen is de aanwezigheid van Bouterse een obstakel. Met zijn vertrek uit de actieve politiek wordt de weg vrijgemaakt voor onderhandelingen, zo wordt verondersteld. Zelfs president Ronald Venetiaan, leider van het Nieuw Front, zou niet bij voorbaat afwijzend staan tegenover samenwerking met de NDP zonder Bouterse.
Als opvolger van Bouterse als voorzitter van de NDP wordt Ramon Abrahams genoemd. Abrahams en Bouterse behoorden tot de groep van zestien militairen die in 1980 een geslaagde staatsgreep pleegden. Evenals Bouterse wordt Abrahams beschouwd als verdachte in het onderzoek naar de Decembermoorden van 1982. In de afgelopen maanden leidde Abrahams de succesvolle verkiezingscampagne van de NDP.
Ook de toekomst van Venetiaan staat ter discussie, na het smadelijke verlies van tien zetels en van de riante meerderheid in het parlement. Zelf weigert hij vooralsnog consequenties te trekken uit de afstraffing door de kiezers. „Natuurlijk overweeg ik de verantwoordelijkheid te nemen voor dit resultaat. Maar als mijn terugtreden zou betekenen dat het bestuur van het land in handen komt van iemand van wie iedereen vindt dat het geen goed idee is, dan zal ik mij eerst moeten beraden en moeten blijven in het belang van het land.”
Terwijl het Nieuw Front zijn pijnlijke wonden likt, komt er aan de feeststemming bij de drie samenwerkende bosnegerpartijen, verenigd in de A-combinatie, geen einde. Donderdagavond, toen 96 procent van de stemmen waren geteld, bleek de nieuwkomer in het parlement geen aanspraak te maken op vier, maar op vijf zetels. Dit ging ten kosten van de VVV van ex-president Wijdenbosch, die van de toch al teleurstellende zes zetels terugviel naar vijf.